В началото на януари решихме да ви покажем отминалата 2018 в снимки – такава, каквато беше тя в нашия роден край. Днес ви представяме втората и последна част от този обзор, която включва кадри от периода август-декември и проследява някои от най-интересните събития от Царево, Ахтопол, Лозенец, Варвара, Синеморец и някои от странджанските села. Вижте:

#01. Голямото сърце на Ахтопол

Голямото сърце на Ахтопол
Голямото сърце на Ахтопол

Голямото сърце на Ахтопол бе поставено през пролетта на 2018-а в знак на солидарност с каузата на УМБАЛ-Бургас за закупуване на реанимобил за недоносени бебета и деца до 3-годишна възраст. Само за няколко месеца – до края на септември – сърцето на два пъти бе препълнено и събра над 240 кг пластмасови капачки. Те бяха предадени за рециклиране, а средствата от това – предоставени за инициативата на бургаската болница. Вижте повече тук.

#02. Отбелязване на 115 години от Преображенското въстание

Честване на 115 години от Преображенското въстание
Честване на 115 години от Преображенското въстание

На 19 август отбелязахме 115 година от избухването на Преображенското въстание – събитие, което предопределя съдбата на Странджа. Паметта на загиналите бе почетена с факелно шествие и поставяне на венци пред паметниците на двама от водачите на въстанието – Георги Кондолов и Михаил Герджиков.

#03. Събитията в XChallenge Park Царево

Състезания на скейт парка в Царево
Състезания на скейт парка в Царево

През лятото на 2018 година посетихме няколко събития в приключенския X Challenge Park в Царево, в който се помещават професионален пул за скейтборд, кънки и колела, въжена градина, специализирано трасе за колела и други атракциони. През юли паркът бе домакин на състезанието Black Sea Skate Tour, а през август – на Blade Pool Competition и Pool Challenge.

#04. Лятната художествена академия на НХА в Ахтопол

Лятна академия на НХА в Ахтопол
Лятна академия на НХА в Ахтопол

Международната лятна академия по скулптура на дърво и живопис се провежда от 10 години в старото Гръцко училище на Ахтопол и събира преподаватели, студенти и чуждестранни гости от академичните и творческите среди. През 2018 година сред присъстващите бяха австрийският художник Бенджамин Фелдгрил, както и представители на Централната академия за изящни изкуства в Пекин – проф. Ли Шао, проф. Джан Ли и студентите Идай Ли и Дауен Зоу. Скулптурата на снимката е произведение на проф. Ли Шао.

#05. Археологическите разкопки в Ахтопол

Археологически разкопки в Ахтопол
Археологически разкопки в Ахтопол

На всеки е известно, че Ахтопол се слави с древна история, но последните археологически разкопки хвърлят нова светлина върху миналото му. През юни проф. Диана Гергова обяви откриването на две мозаечни кубчета с позлата и коментира, че градът е още по-древен, отколкото се е смятало досега, а основаването му можем да датираме още от тракийско време. През август пък започнаха разкопките в района на Гръцкото училище, ръководени от д-р Андрей Аладжов. Те доведоха до откриването на най-голямото съкровище, намирано до момента по Черноморието. То съдържа 854 сребърни и златни монети от средата на 18 век, обеци, огърлици, колан и накити за коса. Надяваме се, че в бъдеще те ще бъдат изложени пред посетители в дългоочаквания археологически музей на Ахтопол.

#06. Скулптурата „Прегръдката“ на Ода Жон

Прегръдката на Ода Жон
Прегръдката на Ода Жон

На първи септември на живописния скалист бряг на село Варвара бе поставена забележителната скулптура „Прегръдката“ на художничката Ода Жон. Това е единствената до момента пътуваща монументална скулптура, а Варвара бе нейната първа спирка. Вижте още тук.

#07. Осветяване на новия храм в село Кондолово

Нов храм в село Кондолово
Нов храм в село Кондолово

В началото на септември село Кондолово най-сетне се сдоби с храм – „Св. Георги“. Интересен факт е, че храмът е построен върху останки от по-стара църква от 1875 г. Вижте повече тук.

#08. Ветроходната регата „Съединение“

Регата Съединение в Царево
Регата Съединение в Царево

Ветроходната регата „Съединение“ е събитие, което вече считаме за „домашно“, тъй като от години се провежда в Царево. През 2018-а в надпреварата се включиха над 140 деца и младежи на възраст от 7 до 25 години.

#9. Рибният фест на пристанище Царево

Рибен фест в Царево
Рибен фест в Царево

Каквото и да говорим за Рибен фест Царево, все няма да е достатъчно, пък и няма да е непознато – предполагаме, че повечето от вас вече са посетили това кулинарно събитие. Ще ви очакваме там и през 2019-а.

#10. Джурджуна

Джурджуна
Джурджуна

Събитието за стари бохемски царевски песни „Джурджуна“ ни липсва много, тъй като смятаме създаването на такъв автентичен местен фолклор за уникално явление. Ако не сте присъствали досега, отбележете си септември в календара.

#11. Почистване на дивите плажове на юг от Синеморец

Почистване на диви плажове на юг от Синеморец
Почистване на диви плажове на юг от Синеморец

Винаги се радваме, когато доброволно се поемат инициативи за почистване на плажове – било то в началото или края на сезона. Самите ние многократно сме участвали и от личен опит знаем, че дивите плажове се нуждаят от най-много грижи. Поздравления за сдружение „Зелена Странджа“, които навръх първия учебен ден – 15 септември – организираха почистване по дивия бряг на юг от Синеморец.

#12. Предизвикателството Wind2Win

Wind2Win
Wind2Win

Предизвикателството Wind2Win е събитие, което наистина много ни впечатли. Както вече ви разказахме, в края на септември сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев прекосиха Черно море от Дуранкулак до Резово, за да привлекат внимание към замърсяването на морето с микропластмаса. Кадърът е от финала на приключението – пристигането в Резово.

#13. Есенните ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“

Есенни ахтополски празници
Есенни ахтополски празници

Миналогодишното издание на Есенните ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“ премина под мотото „сМисъл“ – смисъл и с мисъл за морето, за Странджа, за миналото и бъдещето на района. Бяха показани някои впечатлящи изложби, а специален гост бе почетният консул на Италия – Н. Пр. Антонио Таркуинио. На снимката: Деца от Център за подкрепа на семейства „Цветница“ в Малко Търново показват свои рисунки.

#14. Откриване на новия крайбрежен парк в Царево

Нов крайбрежен парк в Царево
Нов крайбрежен парк в Царево

Крайбрежният парк в Царево бе открит в края на септември, вече извън туристическия сезон, но още през лятото се превърна в едно от любимите ни места за почивка (и за игра на шах). Очакваме скоро и прерязването на лентичката за новия площад.

#15. Краят на сезона в Лозенец

Краят на сезона в Лозенец
Краят на сезона в Лозенец

Тази снимка е красноречиво свидетелство за това какво спокойствие настъпва наесен в иначе претъпканото през лятото село Лозенец – баровете са затворени, слънцето си пече, а около плажа се разхождат не туристи, а стадо чифтокопитни. Донякъде така ни харесва повече.

#16. Новата морска градина в Лозенец

Новата морска градина в Лозенец
Новата морска градина в Лозенец

Пак от Лозенец е и тази снимка. Ако не можете да познаете къде се намира, то е, защото мястото все още не съществува – това е визуализация на бъдещата морска градина в курортното селце. Надяваме се следващото лято вече да е отворена за посетители.

#17. Никулден в Царево

Никулден
Никулден

За къде сме без Никулден, празникът на рибарите, моряците, пък и на всички, които носят морето в сърцето си? И тази година местните го почетоха по свой начин – с паламуд на пристанището и с венци във водата за онези, погубени от морската стихия.

#18. Папия в зимна премяна

Първият сняг в Странджа
Първият сняг в Странджа

За тази снимка дължим благодарности на местния фотограф Ивелин Иванов, който засне нашия любим връх Папия, посребрен от първия сняг.

#19. Запалване на коледните светлини в Царево

Запалване на коледните светлини в Царево
Запалване на коледните светлини в Царево

Завършваме нашия фото обзор с кадър от запалването на коледните светлини в Царево – събитие, което привлече десетки зрители в навечерието на празниците. Отново – кадър на Ивелин Иванов. Вижте повече негови снимки тук:

Ако галерията ви е била интересна, вижте и първата част тук:

Оставете коментар

avatar