Отгърнахме още една страница от календара, оставяйки зад себе си интересна и благодатна 2018 година. Не знаем каква е била тя за вас, но поглеждайки назад отбелязваме, че годината бе изпълнена с десетки събития, случващи се в района на община Царево – обичаи, културни мероприятия, спортни инициативи, благородни каузи и какво ли още не. Ето защо събрахме най-впечатляващите снимки, които според нас описват добре преживяното през отминалата 2018-а. Представяме ви първата част от нашата селекция (за периода януари-юли) в следващата галерия.

#01. Йордановден

Йордановден в Царево
Йордановден в Царево

Затишието след коледните и новогодишните празници обикновено се нарушава с хвърляне на кръста в ледените води на Черно море. Всяка година на 6 януари десетки ентусиасти се събират на пристанището в Царево или в квартал Василико, за да изпълнят обичая. През 2018 г. първи до кръста стигнаха Стоян Екшиев (на пристанището) и Максим Милевский (в квартал Василико).

#02. Лазаровден

Лазаровден в Лозенец
Лазаровден в Лозенец

И през 2018 година Лозенец зарадва с лазарки, които пяха и наричаха за здраве и берекет. Най-малката от тях бе едва на 4 годинки.

#03. Кампанията „Дар за Великден“ в Царево

БЧК Царево
БЧК Царево

Кампанията „Дар за Великден“ се проведе за трета поредна година в морския град и в рамките ѝ бяха събрани 5000 лева, които бяха дарени на хора и тежко здравословно състояние, сираци и многодетни семейства. Над 300 самотно живеещи възрастни хора пък получиха топъл обяд, боядисани яйца, козунаци и курабии. Кампанията е съвместна инициатива на БЧК Царево и общината.

#04. Царевската лига

Царевска лига
Царевска лига

И през 2018 година клуб „Вело Царево“ бе особено активен и вдъхнови десетки деца да карат колела. Част от спортните им предизвикателства бе и състезанието „Царевска лига“.

#05. Ден за почит на светите братя Кирил и Методий

Ден за почит на Кирил и Методи
Ден за почит на Кирил и Методи

През 2018 година ученици от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Царево почетоха светите братя Кирил и Методий, като се включиха в инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“.

#06. Каланджа

Каланджа
Каланджа

Междувременно маратонът „Каланджа“ в Синеморец продължи да се разраства и да привлича ентусиасти, желаещи да премерят издръжливостта си по крайбрежието на Странджа.

#07. Първи юни в Лозенец

1 юни в Царево
1 юни в Царево

Кметството в село Лозенец организира забавления по случай празника на детето – 1 юни. За малчуганите бяха подготвени конкурси по рисуване, игри, танци и лакомства.

#08. Работилниците „Срещи в Странджа“

Мещра
Мещра

От няколко години сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ изследва и запознава младите хора с автентични строителни техники от района на Странджа. Провеждат се работилници – „Срещи в Странджа“, в които старите майстори предават уменията си на следващото поколение. През 2018 г. работилниците бяха в село Кости и село Българи.

#09. Панаирът в село Българи

Панаир в село Българи
Панаир в село Българи

Всяка година в село Българи се събират хиляди хора, желаещи да се докоснат до мистиката на нестинарството. И 2018-а посетителите бяха много, затова им припомнихме, че поведението им е особено важно за доброто изкарване на празника. Вижте повече тук.

#10. Борбите в село Българи

Народни борби село Българи
Народни борби село Българи

Какво е един панаир в Странджа без народни борби? През 2018 г. игрите започнаха още от обяд и не бяха лишени от зрелище и емоции.

#11. Юбилеят на Дончо Папазов

Дончо Папазов
Дончо Папазов

На 13 юни отпразнувахме 30 години от последното околосветско плаване с яхта на големия мореплавател Дончо Папазов, който прекарва летата си на пристанището в Царево. Повече за плаването му вижте тук.

#12. Хоро край морето

Хоро край морето
Хоро край морето

Поредното издание на фестивала „Хоро край морето“ отново събра участници от различни фолклорни области на България – Северняшка, Тракийска, Добруджанска, Шопска и Пиринска.

#13. Живей активно в Царево

Живей активно в Царево
Живей активно в Царево

„Живей активно в Царево“ е една от последните спортни инициативи в общината. Комбинира различни групови занимания и насърчава здравословния начин на живот, а освен със зумба и йога, участниците могат да се забавляват и с походи до различни места в района. На снимката: Поход до село Изгрев.

#14. Облачното начало на сезона

Времето в Царево
Времето в Царево

Ние сме си въздухари по душа, затова често оправяме поглед към небето, за да се полюбуваме на причудливите форми на облаците. И ако от предишните снимки сте останали с впечатление, че началото на сезона бе слънчево и топло, то това не бе съвсем така. Юни и юли ни изненадаха с дъждове и краткотрайни летни бури, но за сметка на това и с хубави гледки.

#15. Diving Fest 2018

Водолази Ахтопол
Водолази Ахтопол

В края на юни се проведе поредното издание на Diving Fest в Ахтопол, а участниците – професионални водолази и гмуркачи – помогнаха за изваждането на над 80 автомобилни гуми от дъното на пристанищния залив. Участие взеха и чуждестранни студенти, доброволци по програма „Еразъм+“.

#16. Конкурс за подводна фотография

Diving Fest Ахтопол
Diving Fest Ахтопол

Освен че помогнаха за изчистването на морското дъно от отпадъци, участниците в Diving Fest проведоха и конкурс за подводна фотография. Горната снимка е победител в категория „Скарида“ и е дело на Петър Рунев.

#17. Лунното затъмнение

Лунно затъмнение 2018
Лунно затъмнение 2018

Ще приключим първата част от нашата селекция от снимки с най-дългото лунно затъмнение за XXI век, което наблюдавахме в края на юли. Освен затъмнена, луната бе в червен цвят и привлече погледите на стотици любители на астрономията. И макар да се виждаше в цяла България, на нас ни е най-хубаво да я наблюдаваме от морския бряг.

Оставете коментар

avatar