Корабокрушението на гръцкия кораб Свети Никола в Ахтопол през 1963 г.
Останките от разбития кораб стояли дълго до скалите край Ахтопол.

Използвана е информация от книгата „Катастрофи и корабокрушения в акваторията на Ахтопол“ с автор Георги Долапчиев.

Цяла седмица валя сняг, развяван от силния северен вятър. Натрупа преспи по улиците и заветните места по шосето за Царево и пътищата до съседните селища. Превозът по пътищата стана невъзможен дори и за верижни трактори. Авария в далекопровода лиши Ахтопол и съседните селища от електричество. Прекъснати бяха и телефонните връзки. Само военните поделения можеха да поддържат радиовръзка с Царево и Бургас. Снеговалежът спря, но вятърът продължаваше да духа. Напразни останаха усилията на трактористите да достигнат до кошарите с верижни трактори. По ръчно почистените пътеки можеше да се достигне до хлебарницата и магазина. Градът заспа в пълен мрак. Слабата мигаща светлина на фара посочваше мястото на залива.

Към три часа след полунощ няколко ракети осветиха града, издигащи се от Северния залив. От близките до брега къщи забелязаха в Северния залив силуета на голям кораб. До сутринта на 19 януари 1963 г. – ЙОРДАНОВДЕН (б.а. в книгата е написано „18 януари 1963 г. – ЙОРДАНОВДЕН“), корабът щурмуваше с работещ двигател и спуснати котви. Вятърът постепенно затихна и вълните намаляха. Всички, които го наблюдаваха, очакваха да вдигне котва и да поеме по своя път. От кораба бяха решили друго. Като отдаваше котвените вериги, коръбът бавно започна да се приближава до скалистия бряг, докато кърмата му стигна до скалите. От един тласък на вълните кормилната перка се удари в скалите и изскочи. Отново с ход и обрани вериги корабът застана в средата на залива.

По обяд вятърът смени посоката си и задуха от изток. Лишен от кормило, корабът не можеше да продължи. Последва нова маневра. Котвените вериги потекоха в морето и корабът се приближи и заседна на скалите на Гларо петра (Чайкина скала), отдалечена от брега на четиридесет метра. Отново се подадоха сигнали за помощ. По издухания от вятъра сняг достъпът до брега беше лесен и на сушата до заседналия кораб се събраха много любопитни въпреки студа.

Да се направи връзка с кораба беше невъзможно. От него спуснаха лодка, която се напълни с вода още при допира с морето. Течението я отвлече до плитчините на Евиния плаж и там заседна. Последва спускането на железен пояс, завързан с въже. В него се настани член от екипажа и се опита да приближи брега с гребла. Само за няколко минути течението го изтласка отново на подводните скали. Салът (спасителният пояс) се обърна и нарани моряка. С много усилия момчето се добра до обърнатата спасителна лодка и остана там. Нямаше сили да доплува до брега. Хората, които наблюдаваха пострадалия моряк, умуваха как да му помогнат, но никой не се решаваше да нагази в студената вода.

Без да проговори, Стоян Каракадиев отмести скупчените мъже, съблече шубата си, събу обущата, завърза за кръста си донесеното от някого въже и нагази във водата. Доплува до ранения моряк и с една заучена хватка го прегърна и заплува към брега. Помагаха му като го придърпваха с въжето, поеха моряка, завиха го с дебела рибарска шуба и го отведоха в най-близката къща на Кръстю Войнов. В стремежа си да помогнат на пострадалия забравиха за неговия спасител. Останал сам на брега, Стоян наметна шубата си, взе в ръце обущата и пое по отъпканата пътека към града. Студеният вятър го посрещна, крачолите на панталоните му замръзнаха и започнаха да го спъват. Чак тогава някой забеляза това и му се притекоха на помощ. Заведоха го почти премръзнал в дома му.

С помощта на довлечена от залива лодка Грозьо Янев и Атанас Пътеков се пребориха с течението и вълните и се добраха до сала, на който имаше завързано въже, свързано с кораба. Извлякоха го на брега и по тоя начин осъществиха връзка с него. Оттам подадоха дебело въже, единият край на което бе завързано здраво за съда, а другия край опънаха десетките ръце на присъстващите на брега любопитни.

Корабокрушението на гръцкия кораб Свети Никола в Ахтопол през 1963 г.
Момент от спасяването на екипажа. (снимка: Сдружение „Черноморска Странджа“)

От кораба пуснаха приспособена с макара седалка, на която бе седнал човек. Той трябваше да достигне сушата и да осъществи връзка с брега и кораба посредством две въжета – едното да придвижва седалката към брега, а другото към кораба. Замисълът беше добър, нo не се отчиташе фактът, че от скалите въжето се опъваше от хора с измръзнали ръце. Когато седалката стигна до средата на пътя, въжето увисна, макарата се зацепи между придържащите я страници и седалката опря вълните. Всички опити на моряка да я оправи бяха напразни. Да държат въжето изпънато се включиха всички присъстващи – мъже, жени, деца, дори и бабички, но напразно. Замръзналите ръце и отслабналите сили не можаха да удържат на тежестта и въжето, ведно с висящия на него човек, започна да доближава кипящата под него вода.

Винаги съобразителен, кметът Владимир Пасков бе изпратил тракториста на стопанството Стоян Илиев (Пушкин) да докара трактор. В най-критичния момент той пристигна. Завързаха въжето за него, опънаха го, но момчето продължаваше да виси, без да помръдне от мястото си. Всички опити да се освободи бяха напразни. Разчитайки на умението си да се катери по въже и да се придвижва на големи разстояния, увиснал на ръцете и краката си, Атанас Пътеков отново демонстрира своите способности. Съблече шубата и придвижвайки се по въжето, достигна до висящия над морето моряк. Какво е направил там, никой не разбра. Седалката с двамата на нея бавно се придвижи и достигна до брега.

Като разгледаха съоръжението, опитните капитани на аламани Георги Кадивълков (Царчето) и Тодор Томов (Дорето) решиха, че в такъв вид приспособлението няма да реши проблема с изваждането на останалия екипаж на брега. Свалиха макарата, привързаха нови въжета, поставиха две нови халки от стинга и дадоха знак на тия от кораба да притеглят седалката. Направиха няколко придвижвания с празна седалка, за да се уверят в годността на съоръжението и от кораба натовариха за изнасяне първо багажа на екипажа, след това един по един моряците слязоха на брега. Последни излязоха капитанът и помощникът му.

За да не може никой да се добере до кораба отрязаха въжето. Спасителната операция приключи успешно. Властите настаниха екипажа в малкия хотел на града и осигуриха изхранването му в ресторанта. Не разрешаваха на никого от града да контактува с моряците от съображение за сигурност, от политическа провокация и евентуално заразяване от болест. Назначиха за преводач Георги Тодоров (Ехото), верен на властите комунист, който говореше слабо гръцки, макар че в Ахтопол много хора говореха перфектно езика.

На другия ден силен северен вятър изхвърли кораба до самия бряг целия обледен. Капитанът поиска разрешение да влезе в каютата си да изнесе документи и вещи, но се оказа невъзможно. До вечерта оставеният без охрана кораб бе атакуван от предприемчиви ахтополци и много неща изчезнаха. Останалото по-ценно бе прибрано от властите.

Корабокрушението на гръцкия кораб Свети Никола в Ахтопол през 1963 г.
Корпусът на „Свети Никола“ спирал крайбрежното течение и допринесъл за разширяването на плажната ивица с 3 метра.

На третия ден по молба на капитана и екипажа всички активно участващи в спасителните мероприятия бяха поканени на среща с екипажа, за да им бъде оказана макар и устна благодарност. Когато Стоян и Димитриос (така се казваше спасеният от Стоян моряк) се срещнаха, прегърнаха се и в знак на побратимяване близнаха по малко кръв един от друг от леки порези по ръцете. Срещата продължи дълго. Дамаджани вино и мезета бяха донесени от домовете. Гръцките моряци не можаха да повярват, че всичко това е лична собственост. Друга представа имаха от разпространената за нас пропаганда.

Димитриос помоли да му разрешат да гостува на Стоян в дома му, да се запознае със семейството. Поканиха една съседка, която знаеше перфектно гръцки, и дълго разговаряха. Димитриос разказа за себе си, за семейството си и защо е тръгнал да пътува. Обясни, че това е последният рейс, за който корабът е имал разрешение преди бракуването му. Намекна, че капитанът е племенник на собственика и може би нарочно е инсценирал катастрофа, за да получи полагащата се застраховка. Морякът благодари на Бога, че това се е случило тука, а не другаде.

След седмица снеговалежът спря и вятърът стихна, но пътищата останаха непроходими. За да бъде придвижен екипажът до Бургас, пристигна вертолет, който на два курса извози всички.

През месец април пристигна комисия от застрахователната компания “ЛОИД“. Прегледа вече счупения на две кораб, разпита няколко лица и си замина. Какво са решили не се разбра.

Две години след този случай, близо да брега, край Ахтопол мина кораб, на който ясно личеше написано името “АГИОС НИКОЛАОС“, изстреля три ракети, дълго звучеше корабната сирена, докато се отдалечаваше.

През месец април 2000 г. едно такси обиколи града, спря се на мястото на загиналия кораб, след това пред кметството. Възрастен човек излезе и попита за кмета Пасков и за Стоян Каракадиев и като разбра, че са починали, прекръсти се и си замина. Беше Димитриос.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Nikolina Eftimova

СКОРО МИ ИЗПРАТИХА ЕДИН СНИМКОВ МАТЕРИАЛ, КАТЕГОРИИ ОТ ФОТО ЖУРНАЛИСТА ТОДОР СЛАВЧЕВ ОТ 1936 Г.ДО 1973 ГОДИНА. ИМА СНИМКИ ЗА ВСИЧКИ ЧЕРНОМОРСКИ ГРАДОВЕ НА КАТЕГОРИЯ -БЪЛГАРСКИ ЧЕРНОМОРСКИ ГРАДОВЕ И МЕСТНОСТИ. ИМА СНИМКИ ОТ АХТОПОЛ. НА КАТЕГОРИЯ ФОТОГРАФИ И ФОТО ЖУРНАЛИСТИ ИМА СНИМКИ НА ДИАНА СТАМАТОВА-ЖУРНАЛИСТ , ДЪЩЕРЯ НА ГЕОРГИ СТАМАТОВ ЕМБЛЕМАТИЧНА ЛИЧНОСТ ОТ РЕЗОВО. ПО КЪСНО ТЯ СЕ ОБЕСИ ИЛИ САМОУБИ. НЯМАМ ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ. СТРУВА МИ СЕ , ЧЕ Е УЧИЛА В АХТОПОЛ ЕДНА ГОДИНА И БЯХМЕ В ЕДИН КЛАС. НЕ МИ Е ЯСЕН СПОМЕНА. СЛЕД ТОВА НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛА, САМО СЪМ ЧУВАЛА ЗА НЕЯ. НА МОЯТА СТЕНА ИМАМ ТОЗИ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ, НЕ СЪМ СИГУРНА ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА ГО ВИДИТЕ. НЯМАМ ПРИЯТЕЛИ ОТ ЦАРЕВО ВЪВ ФАСЕБУК И НЕ МОГА ДА ИМ ГО ИЗПРАТЯ. ОПИТАЙТЕ ОТ ЧИТАЛИЩЕТО В АХТОПОЛ ТОЙ Е ОТВОРЕНА СИСТЕМА И АЗ СЪМ ПРИЯТЕЛ С ТЯХ, ОТ ТАМ МОЖЕ ДА ГО ИЗТЕГЛИТЕ! В ТОЗИ МАТЕРИАЛ ИМА МНОГО СНИМКИ , МОЖЕ БИ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ИНТЕРЕС ЗА ВАС. АВТОРСКИТЕ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ И НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОПИРА! БЛАГОДАРЯ ВИ , ЧЕ ПИШЕТЕ ЗА АХТОПОЛ, ТОЙ ИМА БОГАТА ИСТОРИЯ, И ВИНАГИ ИМА КАКВО ДА СЕ КАЖЕ ЗА НЕГО! УСПЕХ! НЕ ЗНАЯ КОЙ ВОДИ ТАЗИ РУБРИКА, НО МОЖЕ ДА СТАНЕМ ПРИЯТЕЛИ ВЪВ ФАСЕБУК. ТОПКАТА Е ВЪВ ВАШЕТО ПОЛЕ!

Nikolina Eftimova

СТРУВА МИ СЕ , ЧЕ ЕДИН ОТ СПАСИТЕЛИТЕ БЕШЕ НЕ АТАНАС ПЪТЕКОВ , А НЕГОВИЯ БРАТ ДИМИТЪР ПЪТЕКОВ. ТОЙ БЕШЕ ШЕФ В ЗЕМЕДЕЛКОТО СТОПАНСТВО, ТЕХНИК ЧОВЕК И ДОБЪР ОРГАНИЗАТОР!

Nikolina Eftimova

АЗ СЪЩО СЕ СЪМНЯВАХ В ДАТАТА, ДАЖЕ МИСЛЯ ЧЕ БЕШЕ НА 19-СРЕЩУ 20 ТИ ЯНУАРИ, ЗАЩОТО ТОГАВА ПРИСТИГНАХ В АХТОПОЛ, БЯХ СЕ ВЪРНАЛА ОТ ЗИМНАТА ИЗПИТНА СЕСИЯ! ВСЪЩНОСТ ТОВА СА ПОДРОБНОСТИ. ДАЖЕ ЗНАМ , ЧЕ ПРЪВ Е ЧУЛ ВИКОВЕТЕ НА МОРЯЦИТЕ ОТ КОРАБА КЪМ 4.30 ЧАСА СУТРИНТА КАПИТАН ГЕОРГИ ЦАРЧЕТО! ВСИЧКИ РИБАРИ ЖИВО СЕ ИНТЕР ЕСУВАХА ОТ РАЗВОЯ НА БУРИТЕ И ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ВЕЧЕР СТАВАХА И ОТИВАХА НА БРЕГА. ТОВА ПРАВЕШЕ И МОЯ БАЩА! КАПИТАН ГЕОРГИ ЦАРЧЕТО, ЖИВЕЕ МНОГО БЛИЗО ДО ЛОБНОТО МЯСТО. НЕ СЪМ СЪГЛАСНА И ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ НАРОЧНО СА ОСТАВИЛИ ДА СЕ РАЗБИЕ КОРАБА ЗАРАДИ ЗАСТРАХОВКАТА. НИЕ ВИНАГИ ТЪРСИМ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ! НИКОГА НЕ ПРИЕМАМЕ ИСТИНАТА И СЕ СЪМНЯВАМЕ! НАЙ ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ МЪЖ ОТ ГРУПАТА БЕШЕ КАПИТАНА! БЕШЕ ОБЛЕЧЕН С ЧЕРНИ ДРЕХИ И МНОГО СИМПАТИЧЕН! ЗА ГРЪЦКИЯ ЕЗИК ИМАШЕ ХОРА КОИТО ГОВОРЕХА, НО ГОВОРИМО И ПИСМЕНО ГРЪЦКИЯ ЕЗИК ВЛАДЕЕШЕ ВАСИЛ МИДЕЛИЕВ! МАЙКА МИ И БАЩА МИ СЪЩО ВЛАДЕХА ЕЗИКА, САМО ГОВОРИМО БЕЗ ПИСМЕНО, ЗАЩОТО НЕ БЯХА ХОДИЛИ НА ГРЪЦКО УЧИЛИЩЕ, А НА БЪЛГАРСКО! ВЕРОЯТНО ВАСИЛ МИДЕЛИЕВ , КОЙТО ДОЙДЕ ОТ ИЗТОЧНА ТРАКИЯ ТАМ Е ИЗУЧАВАЛ ГРЪЦКИ ЕЗИК В УЧИЛИЩЕ. АЗ ХОДЕХ ПРИ НЕГО ДА МИ ПИШЕ ПИСМА НА ГРЪЦКИ ДО НАШИТЕ БЛИЗКИ СЛЕД 1965 ГОДИНА, КОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДОЙДОХА В АХТОПОЛ БИВШИТЕ ЖИТЕЛИ НА ГРАДА. ОТ МОИТЕ РОДИТЕЛИ НАУЧИХ ТОЗИ ЕЗИК, КОЙТО НЕПРЕКЪСНАТО МИ ОТВАРЯ ПРОЗОРЦИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ! МОГА САМО ДА ИМ БЛАГОДАРЯ! В КЪЩИ СИ ГОВОРЕХМЕ НА ГРЪЦКИ, НАВЪН НЕ! НЕ НИ ОБИЧАХА , ЧЕ СМЕ ГЪРЦИ. СПРАВКА КНИГАТА МИ! БАЙ ГЕОРГИ ЕХОТО БЕШЕ ВЕРЕН ЧОВЕК НА ПАРТИЯТА , ОТ НАС ТЕ СЕ СТРАХУВАХА ДА НЕ НАПРАВИМ ИЛИ КАЖЕМ НЕЩО ПРОТИВ ДЪРЖАТА! ТОВА СА МИНАЛИ НЕЩА, НО НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ГИ ЗАБРАВИМ!

Evgenia Angelova

Opisanieto NA korabokrushenieto e potschti sto procenta vqrno.Samo dve malki popravki.Parvo,sabitieto se slutschi na 19 yanuari – deistvitelniyat Iordanov den! I vtoro-
Ne poveche ot desetina ahtopolci vladeeha dobre gracki ezik,no ne priemam superlativata „perfektno!?“, zaschtoto stotici hilyadi balgari,da ne kaja milioni,ne
Vladeyat perfektno balgarski ezik! I dori tezi ahtopolski garci idvaha pri dyado GEORGI EHOTO da I’m pische pisma na gracki,I da im prevejda pisma,polucheni ot Garcia.
Petar STATEV.

Nikolina Eftimova

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ Г-ЖА АНГЕЛОВА, ДАЛИ Е ПРИСЪСТВАЛА НА СПАСЯВАНЕТО НА МОРЯЦИТЕ? АЗ НЕ МОГА ДА СИ СПОМНЯ ТАКАВА ГРАЖДАНКА ОТ АХТОПОЛ. АЗ ПРИСЪСТВАХ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН. ЗА МАЛКО ХОДЕХ ДО В КЪЩИ ЗА ДА СЕ СТОПЛЯ И ДА СИ СМЕНЯ ОБУВКИТЕ , ЗАЩОТО ПРОПУЩАХА И МИ СЕ МОКРЕХА КРАКАТА ! ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ, ЧЕ ГЕОРГИ ЕХОТО Е ЗНАЕЛ ЕЗИКА ПИСМЕНО И ГОВОРИМО ! МОЖЕ БИ Е ЗНАЕЛ ОБИКНОВЕНИ ФРАЗИ, НО ЧАК ЗА ПЕРФЕКТНО , МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ !

Nikolina Eftimova

Почти е изчерпана, но за приятели може да се намери! Излезе от печат и втора моя книга , която може да се намери по- лесно също с информация за Ахтопол “ Византия- Наследници ли сме на велика империя “ Книжарницата на Царево не пожела да вземе книги, казаха че никой вече не чете книги! Жалко, много жалко!

Nikolina Eftimova

Беше невероятна буря придружена със силен снеговалеж. Предишният ден се прибрах от София след зимната изпитна сесия, това беше последния автобус в следващите двадесет дни. Градът беше станал “ Затворен град “ Най накрая премръзналите моряци , по летни сетрета и ризи бяха извозени с вертолет, който кацна на игрището и ги отведе в незнайна посока! Сутрин, обяд, вечер под зоркото око на милицията отиваха да се хранят в местния ресторант!

Nikolina Eftimova

Свидетел съм на този случай и съм го описала в моята книга “ Ахтопол- Изповед за моя град “ издадена 2003 година.