Нестинарските игри в село Българи събраха стотици

И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена” привлякоха вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в село Българи. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите.

Българи остана единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в селото са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Програмата на празника започна рано сутринта в 9 часа с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм „Св. Св. Константин и Елена“. След това из селото премина шествие, а в 15 часа бе запален огънят за нестинарите. Иконите на Св. Св. Константин и Елена бяха „облечени“ в конака и с шествие се отнесоха до аязмото и одера на Св. Константин.

Кметът на общината Георги Лапчев отправи приветствия към гостите на празника и даде старт на богата фолклорна програма с местни състави. Освен фолклорната програма бе организиран и кулинарен базар с участници-кулинари от населените места в общината.

Кулминацията на вечерта, както винаги, бяха нестинарските игри от 22 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите.

Оставете коментар

avatar