Откриха информационния център
В центъра "Пътят на нестинарството" е обособена изложбена зала, в която да се представят експонати и материали за нестинарството.

Кметът на Община Царево, зам.кметът и кметският наместник на с. Българи, прерязаха лентата на напълно обновения посетителски информационен център в с. Българи. На събитието присъстваха още кметове по населени места в общината, общински съветници, служители от Общинска администрация, жители и много гости.

Изграждането на туристически информационен център „Пътят на нестинарството“ в с. Българи е по проект, спечелен по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности“. Стойност му е 317 138 хил.лв. и се финансира на 100% от Държавен фонд Земеделие.

Преустройството и реконструкцията на бившата кухня и столова за работниците в с. Българи в посетителски – информационен център „Пътят на нестинарството“ включва ремонт на покрив, подмяна на дограми, врати, прозорци и настилки, мазилки, боядисване и всичко необходимо за обновяване на обекта. В него е обособена изложбена зала, в която да се представят експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството през вековете. Има и зала за беседи, лекции и прожектиране на клипове и документални филми за нестинарството. Те могат да се гледат на проектор или 47 инчов LCD телевизор.

При откриването на самия посетителски център бяха представени гостуващата изложба на РИМ – Бургас „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“, книгата „По дирите на нестинарството от Маджура до Юнеско“ и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България – „Стъпки в огъня – 3D“.

Оставете коментар

avatar