Видове туристически маршрути в Странджа

Единадесет нови маршрута ще бъдат пуснати през тази година в Природен парк „Странджа”, съобщи неговият директор инж. Владимир Димитров на брифинг в Бургас. Пет от тях са туристически, по-дълги, а другите са интерпретативни. Те ще предлагат най-различни атракции, занимателни игри, разнообразна туристическа инфраструктура, която ще улеснява достъпа на посетителите. Целта е всеки, който минава по определен маршрут, да получава по леснодостъпен начин информация за природата и за района, в който се намира.

Една част от новите маршрути ще са покрай морето, други ще са в сърцето на Странджа планина. Те ще минават в района на селата Кондолово, Заберново, Бръшлян, Кости, край Малко Търново. Новите маршрути ще обхващат почти цялата територия на парка. Някои от тях вече са готови, другите ще бъдат завършени до 2 месеца и ще бъдат отворени за посетителите през идния туристически сезон.

Тези 11 маршрута ще са допълнение към многото вече направени в парка през изминалите години. Повечето са изградени по проекти с европейско финансиране. Сред тях са тези от село Бръшлян до Стоилово и от Звездец до Бръшлян. Има и маршрути, които не са обявени официално като такива, но се ползват от хората.

Има къде да се разхожда човек в Странджа и сега с тези новите допълнително ще улесним достъпа в парка, каза инж. Димитров.

На 24 януари Природен парк „Странджа” навършва 20 години от своето създаване. По този повод днес в Морското казино се събраха много ръководители, експерти, дейци, приятели на Странджа. Директорът на парка Владимир Димитров, Светла Младенова – ръководител на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”, и Венцислав Василев от Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа – клон България, отчетоха успехите през тези две десетилетия, разказаха за преодолените трудности и за предстоящите предизвикателства пред дирекцията. Събитието бе ознаменувано със специално поръчана за рождения ден на ПП „Странджа” торта, чиито свещички духна директорът Владимир Димитров.

Оставете коментар

avatar