Черно море е 30 пъти по-чисто от нормите

Царево е 13-ата община, която се присъединява към Организацията за управление на туристическия район (ОУТР) в област Бургас. Така вече всички общини са делегирали правата на кметовете си и са казали „да“ на този туристически продукт. Новината съобщи Живко Табаков, председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на Бургас, който присъства на откриването на туристическата борса „Вашата ваканция“ в експоцентър „Флора“.

Още следващата седмица Табаков лично ще внесе документите за ОУТР в Министерството на туризма. Той се надява, че до 3 месеца туристически район „Южно Черноморие“ ще стане факт.

Живко Табаков обърна внимание защо е важно да има ОУТР, давайки пример с изложението във Флората: „Стара Загора, Котел, Ловеч, Средец, Бургас – това са различни общини от различни туристически райони. Искрено се надявам следващата година на борсата общините да не се представят поотделно, всяка с малък щанд. Представите си Средец и Бургас плюс всички други общини от нашия район, които не са отделили средства и сега не участват в борсата, ако бяха в ОУТР, сега щяха до участват под общата шапка на туристически район „Южно Черноморие“, щеше да имаме много по-голям щанд, с подготвени хора и един унифициран рекламен материал, представящ всички забележителности на района“.

Живко Табаков има положителни очаквания за идния туристически сезон. Според неговите данни очакваният ръст от немските пазари ще бъде между 22 и 45 % спрямо миналата година. Холандия, Белгия, Франция са пазари, които тепърва започват да се оглеждат към България. Ръст при записванията има от Гърция и Румъния. По данни от борсата „Интурмаркет“ около 10 % повече руснаци ще изберат да почиват у нас в сравнение с 2016 г.

Любопитен факт е, че руснаците са започнали да залагат на културно-патриотичен туризъм. Това означава, че те посещават България по исторически причини. Дори записват децата си на лагери у нас, на които те могат да изучават български език.

Оставете коментар

avatar