Община Царево – в плен на бюрокрацията и личните интереси

Навярно мнозина от вас вече са разбрали за вчерашния протест на жители на Царево, които настояваха за изготвяне на ОУП – общ устройствен план. Причината за недоволството е, че общината вече над 10 години преживява без такъв план, който е основа на всяко бъдещо развитие, и липсата му блокира всички по-сериозни общински проекти и инвестиционни планове. В плен ли е община Царево на бюрокрация и лични интереси? Позволява ли ОУП баланс между градоустройство и природа? За да отговорим на тези въпроси, потърсихме г-н Георги Лапчев, кмет на община Царево. Вижте какво отговори той специално за Царево.Инфо:

Георги Лапчев

Г-н Лапчев, много от нашите читатели не са от Царево, затова нека обобщим: Каква е същината на проблема и как сте стигна до протеста на местни жители днес?

Същината на проблема е липсата на ОУП (общ устройствен план). Причината за това е, че планът от 2008 г., изготвен от арх. Калин Тихолов*, е с порок – липсва екологична оценка, което превръща плана в лесна мишена за спекулации за хора, които успешно печелят дивиденти от липсата на ОУП. Планът „Калин Тихолов“, за съжаление, е приет с този порок от ВАС през 2014 г. и на практика обезсилва ОУП от 1997 г., по който общината работи през цялото време, докато не се приеме планът от 2008 г. С влизането в сила на ОУП от 2008 г., проблемният (без екологична оценка) стар план се обезсилва според ЗУТ. Само че през февруари 2014 г. министър Десислава Терзиева** подписа една заповед, с която се спира този ОУП. Не го отмени, а го спря – до неговата „пълна промяна“, така пише в заповедта, което дори не е юридически правилно. Тя още тогава обяви, че поправката ще отнеме максимум година, след което ще има обществено обсъждане, ще има екологична оценка, както самата процедура изисква. Тогава жителите на Царево няма да имат проблем, защото ще има качествен документ, който е основата на всяко едно развитие на местно равнище. И други морски общини са в подобна ситуация – в Поморие два или три пъти има върната процедура, в Приморско също има проблем и т.н. Разликата между морските общини и останалите е, че ние приемаме общи устройствени планове, след като МС ги одобри, а останалите приемат ОУП на общински съвети. Ние сме задължени да спазим по-тежката процедура, защото има опасност от презастрояване, което плаши хората.

До протеста се стигна, защото годината, която бе обещана, измина. Измина и още една, в която бе направена процедурата и бе избран изпълнителят, който ще осъществи промените по ОУП – фирмата се казва Форум „Александрови“ ООД. Те не направиха абсолютно нищо. Минава още една година, в която дори не сме започнали да проектираме промяната, която е свързана с бъдещите разширения на общината. Случва се така, че вече повече от 10 години общината не се развива. Много хора са засегнати от това, най-вече частният бизнес, който не може да се възползва от европейската солидарност.

Проблемите с ОУП датират много преди вашето управление – повече от 10 години. Какви грешки според вас са били допуснати през това време?

Реално планът за ОУП е стартирал през 2005-2006 г., като до 2008 г. е написан, когато става проблемен за МОСВ. Тук е първата грешка – вместо да се каже, че засяга природата до известна степен, но в рамките на допустимото, се е твърдяло, че не я засяга по никакъв начин. Това води до сблъсъка, в който определени страни се опитаха и успяха да извлекат дивиденти от разликите между това какво е казано и какво е на практика. Грешката не е оправена и са се опитали да внесат отново, като докажат, че грешката всъщност не е грешка. Потърсен е начин защитена територия ПП „Странджа“ да бъде обезсилена като такава, което е още по-неправилно – ПП „Странджа“ е най-голямата защитена територия в България и всеки, който се опитва да я пипне, ще се сблъска с недоволство. Проблемът се превърна от регионален в национален, ако не и международен. Така ОУП влиза в безкрайни полемики и съдебни битки, в които жалбите са сменяни много пъти в рамките на изминалите години.

Ние не казваме, че старият план беше най-добрият, ние не се опитваме да го потвърдим, а искаме да решим този проблем. Правили сме кръгли маси, на които нито един природозащитник не дойде. Различия има, но е време да ги изгладим и да проведем диалог – не само в медиите.

Както сам казахте, много хора се страхуват от презастрояването, включително и местни жители. Факт е, че по Черноморието вече почти няма диви плажове. Как бихте коментирали това – къде според вас е балансът между природа и градоустройство?

Кинтът на застрояване на първа линия трябва да бъде най-малкото съобразен със ЗУЧК. Там пише, че кинтът е 0.5. Ние тук правим поправка – искаме 0.2. По родното Черноморие такова нещо няма, а в Гърция например е 0.3. Искаме по-малко, за да има абсолютно спокойствие, че няма да се появи грамаден строеж в тази 100-метрова зона, за която всички се притесняват. Това е нещо, което Общински съвет в Царево ще гласува. Но някои хора, които не знаят какво искаме, твърдят други неща.

Има ли според вас облагодетелствани лица именно от липсата на ОУП?

Облагодетелствани лица има и то именно благодарение на това, че няма ОУП. Планът определя генералната рамка за развитие на общината. Затова започвам дори да си мисля, че всичко това се е случило умишлено – ако имаше ОУП, нямаше как да се случи такова строителство на първа линия. А правенето на ПУП (подробен устройствен план) на парче, което се практикуваше много години, доведе именно до появяването на големи строежи в района, които, уверявам ви, никой в Царево не харесва. Хората в момента не знаят какво е позволено и какво – не. Дори да има незаконно строителство някъде, общината трябва да следи и да слухти по цялата си 64-километрова граница – ние сме най-голямата морска община в България. Не се прави така… Има блестящи примери в Европа за това как се съблюдават законите – първо се прави основа, а после се надгражда. Ние вече 10 години не можем да направим основата, но говорим за надграждане. Как да стане това? Немислимо е. Междувременно през това време има облагодетелствани лица – не само инвеститори, но и природозащитници. За да се случват нещата нормално, е нужен и план за управление на ПП „Странджа“, който е възложен на природозащитна организация, което вече 18 години не го е написала. Това е една от причините за конфронтация с ОУП. Въпросът е кое ще излезе първо – ОУП или планът за управление на ПП „Странджа“. Кое е глупаво, защото те трябва да са съвместени.

Кои са най-проблемните зони в Царево заради липсата на ОУП? Какви проекти са планирани за в бъдеще?

Най-проблемните зони са гробищните паркове – не могат да се разширят и вече са проблем от 5 години. Това е огромен проблем, особено в Лозенец, където гробищният парк е напълно изчерпан. В този смисъл лозенци трябва да са безсмъртни. Друг проблем, който бави развитието на общината, е липсата на инфраструктурни връзки, както и пространството на север от Лозенец – прословутият „Корал“. ОУП трябва да посочи какво ще се случва там. Направени са и планове за пречиствателни съоръжения и имаме нужда от нови водни цикли в оставащите до границата 60 километра. Разминахме се на косъм с пречиствателната станция в Лозенец.

Промишлената зона също е голям проблем. Тя е готова, планът е написан, но ни трябва ОУП, за да сменим статута на земята. Това ще даде място за развитие на местния бизнес. Хората са готови да инвестират собствени пари, за да си направят например цех за обработка на пчелни продукти. Абсолютна обида за нас е, че догодина в Царево ще има международен симпозиум на мановия мед, пчелари от цял свят ще се съберат при нас и те ще видят как местните пакетират продуктите си по гаражите. Хората не могат да се възползват и от европроекти. Често идват инвеститори, включително и чуждестранни, които искат да инвестират в нашия най-голям ресурс – това не е туризмът, а горите. Искат да правят първична обработка на дървесина, да произвеждат паркетини например. Имаше инвеститори, които искаха да се възползват от рибарската програма – ние сме рибарска община, все пак. Разполагаме с най-големият рибарски флот в държавата – 700 плавателни съда. Искахме да си направим рибарско пристанище, но процедурата се забави и нещата не се случиха. Вместо това, рибарски пристанища се появиха в Сарафово, Поморие, Черноморец. Също така искаме да правим инфраструктурни обекти, свързани със спорт, като например велоалеи – което също е строителство. Засега всички наши планове обаче се блокират от липсата на ОУП.

*Арх. Калин Тихолов е автор също и на скандалния подробен устройствен план за застрояване на дюните в Несебър – казус, станал известен като „Дюнигейт“. Изготвеният от него ОУП на Царево пък предизвиква наказателна процедура на ЕК срещу България заради предвижданите застроявания в ПП „Странджа“. Преди няколко години скандал предизвика и номинацията му за министър на инвестиционното проектирани в кабинета на Орешарски.

**Десислава Терзиева е министър на регионалното развитие в кабинета на Орешарски.

Оставете коментар

avatar