Въпреки постоянно придвижващите се из пътищата на Странджа едрогабаритни камиони, натоварени с дървесина, се оказва, че изсичането на дървета е в рамките на закона. Все по-често граждани апелират за проверки за евентуална нерегламентирана сеч, но началникът на Регионалната дирекция по горите – Бургас, Станимир Божанов, обяви пред БНР, че незаконната сеч в Странджа е по-скоро рядкост към днешна дата.

Информацията е изнесена въз основа на проведени над 170 проверки от началото на годината. В повечето случаи дърводобивът е бил в зони с маркировка и извършващите го са притежавали редовна документация за целта. Само 11 са случаите на отчетени нарушения, за които горските инспектори са съставили актове. Въпреки разпространяваните в социалните мрежи напоследък снимки и публикации, които всяват смут сред местни и еколози, според Станимир Божанов няма бум на незаконната сеч в Странджа. По негово мнение се наблюдават изолирани случаи, в които дървосекачи изсичат няколко немаркирани дървета. Той смята, че нерегламентирана сеч се извършва обаче в други райони, които не попадат на територията на природен парк Странджа. Началникът на Регионалната дирекция по горите също така уточни, че проверките във всички гори, където се извършва дърводобив, ще бъдат завършени до края на март.

По-рано през годината природният парк чества 23 години от създаването си. По този повод Иван Камбуров, който изпълнява длъжността старши експерт „Биологично разнообразие“ към дирекцията на ПП, също заяви в свое интервю, че планината не е заплашена от масово изсичане на горите. Той уточни, че получават много сигнали от очевидци, но при проверка се оказва, че нормативната база е спазена и няма нищо нередно в извършваните дейности. Според него бракониерството не е характерно за региона и гражданите нямат повод за притеснение.

Той посъветва съмняващите се за законността на забелязания от тях дърводобив да се запознаят с достъпното в интернет ръководство по въпроса. Друг начин да се отличи регламентирана сеч е чрез поставените на мястото информационни табели с посочени на тях лицата, които я извършват, и сроковете за приключването ѝ.

Припомняме ви, че в началото на февруари петнадесетгодишно момче от Ахтопол загина при извършване на незаконен дърводобив, след като дърво падна върху него и го уби.

Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подавате на телефон 0800 20 800 или чрез официалната форма за подаване на антикорупционни сигнали. Можете да се запознаете и с „Инструкция за действие при случаи на незаконни сечи в горите на България“, подготвена от WWF.

Оставете коментар

avatar