Начало Новини от Царево и региона Собственичка на съборени бунгала съди общината, кметът твърди, че са незаконни

Собственичка на съборени бунгала съди общината, кметът твърди, че са незаконни

461
0
zonaburgas.bg
Собственичка на съборени бунгала съди общината, кметът твърди, че са незаконни

Собственичката на две бунгала на къмпинг Нестинарка, които са били съборени, ще съди община Царево за неправомерното разрушаване на имуществото си. Кметът Лапчев заяви, че случилото се е в съгласие с издадена от общинската администрация заповед за премахване на незаконни строежи и събарянето не е неправомерно.

Христина Христова, която е ищца по делото, твърди, че притежаваните от нея бунгала са срутени на 3 март, който е национален празник и почивен ден. Заповедта за премахването им пък е издадена предния ден, което е лишило Христова от законовата ù възможност за обжалване. Бунгалата са били нейна собственост повече от десет години, но са се намирали върху общинска земя. Хотелиерката е недоволна, тъй като земята е обявена на търг, но не е била уведомена за него. Освен това не е било направено предложение първо тя да закупи терена, какъвто според нея е законният ред.

Собственичката на двете съборени бунгала обжалва заповедта на кмета, тъй като в нея сградите са категоризирани по чл. 60 като опасни, а според нея те не са такива, тъй като са били на един етаж, масивни и трайно прикрепени към земята. Според Христина Христова срутването е неправомерно и поради факта, че не е спазено правото ù да обжалва в 14-дневен срок, който фигурира и в самата заповед. Жената твърди, че в събарянето са взели участие полицаи, които не са ù дали възможност дори да изнесе вещите си. Христова е имала предишни спорове с новия собственик на земята – в частно гражданско дело относно уреждане собствеността на земята и на бунгалата, но до споразумение не се е стигнало.

В отговор пред БНР – Бургас Георги Лапчев обясни, че общината е изпратила на Христина Христова документация за изясняване на собствеността на въпросните бунгала. Тогава обаче тя е заявила, че не е собственик нито на земята, нито на бунгалата и следователно не е компетентен юридически субект по въпроса за незаконните постройки, което и сама е декларирала неколкократно пред общинската администрация.

Това не са единствените незаконни сгради на „Нестинарка”. Заповедта обхваща всички подобни постройки на къмпинга, а не само двете съборени бунгала на Христова. Всички собственици на постройки, подлежащи на премахване, са били уведомени за това още през ноември.

Според кмета собственичката е могла да вземе участие в търга, тъй като е била информирана за него. Заповедта му пък е с предварително изпълнение, с оглед предстоящия летен сезон, поради което Христова не може да има претенции за 14-дневния срок за обжалване. Тя е оспорила предварителното изпълнение в бургаски Административен съд, който е отсъдил, че общественият интерес е по-голям и е отхвърлил жалбата ù. Бившата собственичка съди общината за принудителни действия, каквито обаче според Лапчев не е имало, тъй като новия собственик на земята доброволно е извършил премахването на незаконни постройки. В същия имот има и незаконен път върху общинска земя, както и са излети бетонови фундаменти, също незаконно и това е извършено по време на стопанисването му от Христова.

Делото е насрочено за 25 април в Административен съд – Бургас. Ако Христова спечели делото за двете съборени бунгала,тя ще възстанови собствеността си, а община Царево ще е длъжна да заплати разходите за нанесените ѝ щети.

Оставете коментар

avatar