Сдружение

В третата вечер на Есенните ахтополски празници “Паламудени вдъхновения и странджански седенки” бяха обявени и победителите в литературен конкурс „Морето“, който се организира за трети път от сдружение „Лумен” с подкрепата на Кметство Ахтопол.

Конкурсът започна през август, а изискванията към изпращаните произведения бяха да бъдат кратки по обем и на морска тематика.
Най-добрите маринисти, творящи в жанр „Проза”, представили своите разкази с дължина до 5 страници, са Тодор Николов от Казанлък, Валентин Попов – Вотан от Плевен и Николай Хашъмов – Хъшо от София. Магда Борисова от Велико Търново пък бе отличена със специална грамота. Поетите, обрисували най-красиво морето тази година, са бургазлията Иван Сухиванов (Сухи), Катя Маринова от Ямбол и Теа Монева от Варна. Специалната грамота за поезия бе присъдена на Янчо Михайлов от Бургас.

Журито, класирало произведенията на 148 участници в конкурс „Морето“, бе с председател публицистът и литературен и медиен критик Митко Новков и членове писателят белетрист, поет и публицист Христо Карастоянов и писателят и преводач Вера Петрова.

Наградата за първо място в двата литературни жанра е в размер от 300 лв. и плакет, класиралите се на второ получиха ваучер за уикенд в хотел в Ахтопол и плакет, а последните на почетната стълбица си тръгнаха с парична премия от 150 лв. и плакет. Творбите, оценени най-високо от журито, ще бъдат публикувани на страницата на сдружение „Лумен” и в електронен вестник „Ракурс”.

Оставете коментар

avatar