С двудневни мероприятия обновеният крайбрежен парк над пристанището в Царево бе официално открит. Той бе изграден чрез безвъзмездно финансиране по европейски проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели” по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020.

На 25 септември кметът на Царево Георги Лапчев заедно с партньорите по проекта от турска страна – директорите на „Държавна дирекция за хидротехнически съоръжения” клон Къркларели Егемен Гьокалп и на клон Одрин – Несип Йозден, прерязаха лентата на официално събитие по откриване на обновения крайбрежен парк. Общината бе представена още от заместник-кметът Георги Стоянов и секретарят Мария Конярова, както и от служители на общинска администрация.

Резултатите от приключилия вече в българската си част проект бяха представени на пресконференция на следващия ден. Паркът отговаря на всички изисквания за достъпна градска среда, около него е изградена велоалея, която улеснява преминаването на хора в неравностойно положение, възрастни хора и детски колички. Обновяването на зелените площи включва също подмяна на съществуващите пейки, поставяне на кубове за седене, изграждането на площадка с шахматни фигури в уголемен размер и на площадка за петанк, както и поставянето на маси за шахмат.

Средствата по проекта за трансгранично сътрудничество са на стойност 438 054.90 евро за двата партньора и идват изцяло от програмата. Изпълнението на проекта в Царево вече приключи, а гостите на курортния град през това лято имаха възможността да се порадват на атрактивното място за отдих и развлечения. Дейностите по изграждането на Зелен парк в Къркларели тепърва предстоят, като наскоро бе положена първата копка, а събитието също бе уважено от общинската администрация на Царево.

Оставете коментар

avatar