Общинският съвет в Царево настоява за по-строги мерки срещу пияни шофьори

Общинските съветници в Царево приеха декларация, с която осъждат войната по пътищата и настояват за по-строги наказания за шофьори, употребили алкохол и наркотични вещества. Повод за този акт е навършването на една година от гибелта на велосипедиста Евелин Дуков, който през 2017 г. беше блъснат в Приморско. Инцидентът се случи при неработещ светофар, пробата за алкохол в кръвта на шофьора тогава показа 2.7 промила, а органите на реда установиха, че скоростта е била 94 км/ч въпреки правилата за движение в населено място.

В декларацията се посочва, че за да има по-драстични санкции, са необходими изменения и допълнения в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Като основна мярка общинарите предлагат увеличаване на времето за лишаване от свобода, а наказанията да се прилагат още при първо нарушение на пътя. Според съветниците това би подействало възпитателно и предупредително върху водачите и би довело до превенция на смъртните случаи на пътя.

Настояваме визираните промени в законодателството да бъдат приоритет за държавните органи, като вземането на конкретни мерки в тази насока ще създаде по-голяма сигурност сред гражданите и справедливост при прилагането на наказания, се казва още в декларацията.

Документа са подписали общинските съветници Даниел Скулиев, Георги Русинов, Георги Войнов, Даниел Николов, Дико Диков, Донка Атанасова, Живко Жеков, Младен Бъчваров, Невяна Фешева, Станислав Добрев и Стела Кюмюрджиева.

Междувременно близки и приятели на Евелин Дуков се събраха днес на протест в Бургас, за да поискат справедливо наказание за шофьора, предизвикал катастрофата. Делото по случая стартира едва сега, извършителят все още е на свобода, а светофарът, на който се случи трагедията, и до момента не работи.

Общинският съвет в Царево настоява за по-строги мерки срещу пияни шофьори

Оставете коментар

avatar