До месец започва преброяване популацията на делфини в Черно море

Директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов и зам.-директорът д-р Кирил Делев, които се срещнаха с представители на браншови организации и рибари от Южното Черноморие в Царево, обещаха до месец да започне преброяване популацията на делфините в Черно море. Преди срещата местни рибари разпънаха мрежи пред читалището в Царево, които са с дупки от делфини. Според тях популацията на делфини в Черно море значително се е увеличила и е над 1 милион.

„Знаем че според вас делфините са станали твърде много и нанасят големи щети по мрежите и даляните ви. Това, което може да се направи, е да се преброи популацията им в акваторията на Черно море и след това да говорим с ЕК да се направят някакви компенсации към рибарите, които са претърпели щети“, заяви д-р Господинов в началото на срещата. Той уточни, че най-важно е да се уточни броят на делфините и затова до месец Институтът по рибни ресурси във Варна ще започне преброяване на популацията на делфини в Черно море.

На срещата рибарите предложиха да се учреди фонд, с който да бъдат обезщетявани рибарите, претърпели загуби при такава ситуация.

Не вярвам, че български рибари са убили двата делфина от последните дни, тъй като това носи лоша поличба за самия рибар, а и в морето ловуват и други чуждестранни рибари, каза още д-р Господинов.

Той заяви, че след последните случаи на мъртви делфини е възложил на инспекторите на ИАРА в Бургас, Варна и Добрич да обходят крайбрежието и да установят дали има още такива. Към морето ще бъдат командировани инспектори на ИАРА от страната и те също ще участват в групите за контрол.

Припомняме, че той нареди проверка по случая от за намерените два мъртви делфина в местността „Аурелия“, в посока с. Равда. Инспектори от сектор „Рибарство и контрол“ на ИАРА Бургас ще извършат проверката, като съберат информация по случая и съдействат на ветеринари от Агенцията по безопасност на храните, за да се определи точната причина за смъртта на делфините.
Убийството на делфин се квалифицира като престъпление според новите промени в Наказателния кодекс, които предвиждат от една до три години затвор и глоба от 1000 до 10 0000 лв. за проявена жестокост към животно. Освен това, делфините са включени в Червената книга на застрашените видове и ловът им е забранен.

При намиране на мъртъв делфин гражданите могат да сигнализират на телефоните на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури или на телефон 112.

На срещата с рибарите се обсъдиха въпроси, свързани с контрол на риболова и действащата в момента забрана за улов на калкан. Д-р Господинов обясни, че контролът е засилен и това си личи от данните – за първите три месеца на годината заловеното количество нелегален калкан е 1,6 тона за сметка на за цялата минал година, когато задържаното количество калкан е било 27 кг.

С рибарите от Южното Черноморие се разискваха и въпроси за промените в Закона за рибарството и аквакултурите.

Оставете коментар

avatar