Кметове бранят строителството до морето

Кметовете на черноморските общини от Бургаска област се обединиха против готвените законови промени, които ще забранят строителството на 100 метра от морския бряг. Забраната присъства в законопроект, изготвен от МРРБ. На 3 май той трябва да влезе в комисиите на парламента и оттам да мине на първо четене.

Поправката ще ореже бюджетите на черноморските общини, ще изгони инвеститорите и туристите. Хората, които вече са подготвили проекти за строителство на къщи и ваканционни имоти, няма да могат да ги построят, алармира пръв кметът на Созопол Панайот Рейзи.

От него тръгна и инициативата срещу Законопроекта за изменение и допълнение на закона за устройство на Черноморското крайбрежие, в която днес се включиха и кметовете на Поморие, Приморско, Царево и Несебър. Те настояват скандалната поправка да отпадне. „Имаме подкрепата и на кмета на Община Бургас, както и на Варна, но те не успяха да присъстват на днешната ни обща среща“, каза Панайот Рейзи.

Новите промени предвиждат строителна забрана в т.нар. охранителна зона „А“, позната от сегашния закон – т.е. на 100 метра от брега. Сегашният закон е сравнително нов – през 2008-ма година той сложи ред в строежите край плажа и сега там е възможно да има само ниски постройки. „От тотален хаос в строителството сега минахме на тотална рестрикция. Нужно е да има баланс“, бяха категорични днес кметовете.

Сегашните поправки предвиждат в тази зона да има само алеи и спортни съоръжения. „Нашите приходи идват основно от летния туризъм. Ще падне бюджета поне с 30%. Мъчим се да привлечем инвеститори, а така ще ги изгоним. Приходите от продажба на недвижими имоти също ще паднат, оттам ще намалее строителството, а то ще доведе до безработица“, очерта накратко перспективата кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Другият проблем за общините идва от преработката на общите им устройствени планове. Сега те предвиждат такива строежи. Ще бъде нужно да се връщат, да се преработват, а това са нови разходи и нови процедури.

Но най-много ще пострадат собствениците на терени в точно тази зона. Те ще трябва да се простят с плановете си за строителство и да се задоволят с притежаването само на земя. Пример за това е местността Лахана край Поморие, която свързва къмпинг „Европа“ със Сарафово. „По общия устройствен план там е предвиден нов квартал. Всеки момент сме готови да правим и улици там. А сега строителството ще се спре“, даде пример кметът на Поморие Димитър Алексиев.

Според него и колегите му, сегашният закон е урегулирал строителството край морето – ниски постройки – до 3 етажа, плътност на строителството 20% от имота и 70% озеленяване. „Така е в туристическите общини в цял свят. Не можем да привличаме туристи с гола поляна“, добави той.

Подобен е проблемът и в Ахелой. И там по плановете е предвидено разширение към морето.

Важни държавни проекти също са засегнати от готвените промени. Кметовете се питат какво ще стане с разширението на пречиствателните станции в Равда, Созопол и Поморие, които попадат в 100-метровата зона. Те се притесняват, че няма да могат да построят обещаните пристанища и рибарски стоянки.

Според кметовете сегашното положение в закона трябва да остане, а местните депутати трябва да се ангажират готвените рестрикции въобще да не стигнат до пленарна зала. „Не сме против целия закон, в него има добри положения. Единствено сме против забраната за строителството“, твърдят те.

„Сред обектите, забранени за изграждане в зона „А“ следва да бъдат включени автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа 1 и 2 клас“, коментира кметът на Созопол Панайот Рейзи.

„Аргументите на кметовете са разумни и трябва да ги чуем. Аз съм „за“ да има дебат и ги подкрепям“, каза народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев, който днес присъстваше на срещата на черноморските кметове.

На 3 май законопроектът предстои да бъде гледан от Комисията по регионална политика и местно самоуправление. В нея няма нито един депутат от Бургас, но според местните кметове това няма да бъде пречка пред народните представители от региона да лобират спирането на скандалната поправка.

Оставете коментар

avatar