Наблюдателни кули ще пазят Странджа

Има идея за изграждане на наблюдателни кули от Резово до Капитан Андреево по българо-турската граница, съобщи за „Черноморски фар” инж. Венелин Радков, директор на Регионална Дирекция на горите – Бургас. Планът е те да бъдат направени в изпълнение на мащабен транс-граничен проект, финансиран по европрограма.

Предложението ще бъде кулите да са с височина от тридесет метра, разположени на разстояние от около десет до двадесет километра една от друга, на територията на държавните горски стопанства Царево, Кости, Средец, Малко Търново, Звездец и ловно стопанство Граматиково. Върху всяка ще бъде разположена термовизионна камера, снабдена с мощна оптична система. Освен това на всички наблюдателни кули ще бъдат монтирани и метеорологични станции, които ще отчитат във всеки един момент температурата, влажността, посоката и скоростта на вятъра и атмосферното налягане във всеки един район. При съчетание от опасни стойности като температура над 30 градуса, влажност под 30% и вятър със скорост от над 10 метра в секунда, автоматизирана система ще подава сигнал „Код жълто” за опасност, на предварително зададени телефони. Модерната техника ще сведе опасността от пожари до минимум и ще помогне за охраната на горите и дивеча от бракониери. Тя ще може да се използва превантивно и за следене за нарушители в граничната зона. Видеозаписите, които камерите заснемат, ще се съхраняват и това ще дава възможност за сигурен контрол. Съоръженията ще се захранват от слънчеви панели и ще са абсолютно автономни. Идеята е, освен основната термовизионна камера, навсякъде да има и допълнителни охранителни камери, следящи района около кулите. Така, ако нарушител поиска да унищожи част от техниката, действията му ще бъдат документирани. Амбицията е по проекта да бъдат осигурени и противопожарни автомобили, с които да разполага всяко едно от горските стопанства по границата. С тях служителите ще могат да извършват първоначална атака при възникване на пожар и бързо да го овладяват.

Идеята за осъществяването на проекта се явява като логично продължение на вече успешно реализирани българо-турски транс-гранични проекти, свързани с опазването на Странджа от пожари, коментира инж. Венелин Радков.

Оставете коментар

avatar