Община Царево обяви конкурс за изработка на герб

В Националната Художествена Академия бе обявен конкурс за изготвяне на предложения за герб на Община Царево.

„Получихме повече от петдесет предложения, като някои от участниците се бяха предали по няколко проекта. Всеки герб е уникален и трябва да включва в себе си различни символи, свързани със обекта, за който се прави. В конкурса за община Царево бяха заложени няколко задължителни символа. Сред тях са дъбовия лист и жълъда като символи на Странджа, морето, котвата и делфина, които символизират връзката и хармонията на хората с морето и морските обитатели. Включена е и крепостната стена, която съхранява историята на Царево“, коментира кметът на община Царево Георги Лапчев.

Направените предложения се оцениха от съвместна комисия с негово участие заедно с зам.-кмета Васил Каридков, Росица Попова – директор ОЗКССД, проф. Кирил Гогов – автор на герба на Република България, проф. Божидар Йонов, Евгени Йонов – художник, както и ректора на НХА проф. Светослав Кокалов. Най-добрите творби ще бъдат доработвани от авторите.

Проектите могат да бъдат разгледани в Изложбена зала /Бившето ОДК/ на ул. ”Хан Аспарух” №37 от понеделник 26.03.2012 г. или в нашата галерия.

Оставете коментар

avatar