През април започва събарянето на

Преди минути багери наети от ДНСК започнаха да рушат пет от десетте сгради на вилно селище „Златна перла“, незаконно издигнато край село Варвара. Негов собственик е фирма „Краш 2000″, която от снощи започна да премахва сградите.

Днес на акцията на ДНСК пристигна и министърът на регионалното развитие – Лиляна Павлова.

По време на нейното посещение се стигна до спор със собственика на бургаска фирма, на която фирма „Краш 2000″ са възложили доброволно премахване на всички 10 постройки, съобщава Агенция Фокус.

Пламен Петров обясни на министър Павлова, че те са сключили договор за доброволно премахване на 10 април тази година и той има изгода да събори 10-те сгради и да оползотвори строителните отпадъци и няма смисъл държавата да харчи пари за принудително премахване. Директорът на ДНСК – Милка Гечева, отвърна, че срокът за доброволно премахване на първите 5 сгради е изтекъл миналата година и затова през март ДНСК е сключила договор с друга фирма за принудителното премахване. В момента на терена на вилното селище двете фирми събарят сградите.

Под въпрос остава и дали след събарянето им на тяхно място няма да се появи нов, този път законен комплекс.

Територията, на която е разположен ваканционният комплекс „Златна перла“, е включена в обхвата на новия устройствен план на община Царево. Това каза в предаването „Тази сутрин“ на bTV директорът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев.

По думите му зоната е предвидена за изграждане на вилно селище, което означава, че на мястото на сегашния комплекс може да се появи нов, но с други параметри, съобщава bTV. Заповедта, с която е приет устройственият план обаче, се обжалва в съда, уточни той.

Георгиев посочи, че към момента все още там не може да се строи. Директорът на РДНСК добави обаче, че ако се приеме устройственият план, ще може строителството да се поднови, макар и не в сегашния мащабен вид.

Оставете коментар

avatar