Стартира реконструкция на крайбрежната алея към кв. Василико
Отсечката, която ще бъде ремонтирана, започва от моста на река Черна до прохода към пътя за кв. Василико. Така ще бъде осигурен достъп и ще се облагороди тази част от крайбрежието.

Реконструкция на панорамна крайбрежна алея ще бъда извършена в Царево, съобщават от пресцентъра на общината. Отсечката, която ще бъде ремонтирана, започва от моста на река Черна до прохода към пътя за кв. Василико. Така ще бъде осигурен достъп и ще се облагороди тази част от крайбрежието.

Предвидени са няколко различни по вид и настроение зони – за разходка, колоездене, почивка и развлечение. Алеята ще бъде с дължина 250 м и ще е разделена на две части чрез осветителни тела. Едната част ще бъде пешеходна, а другата – за велосипедисти. Ще бъдат поставени също пейки и телескоп, които да осигурят наблюдаване на панорамата към кв. Василико и пристанището. Ще бъда улеснен достъпът за хора с увреждания и родители с детски колички.

В рамките на проекта се предвижда организиране на фотоконкурс и изложба, както и издаване на албум със снимките на участниците.

Това е важен за развитието на инфраструктурата проект, който се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция. Той ще бъде изпълнен в партньорство със „Съюз за предоставяне на услуги на селата“ към областна управа гр. Люлебургаз, Турция. Стойността му е близо 400 хил. евро.

Очаква се и одобрението на ИАРА за проект по Стратегия на „Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево“ за реконструкция на останалата част от крайбрежната алея. Той е за частта й от края на алеята и началото на асфалтовия път до първите къщи на кв. Василико. Предвижда се изграждане на настилки, поставяне на пейки, кошчета за боклук и осветителни тела, изграждане на Ел. и ВиК инсталации. Проектът е на стойност 300 хил. евро и се финансира на 100% от Стратегията.

Оставете коментар

avatar