с. Резово, общ. Царево

Турция нямала намерение да строи атомна централа в близост до границата с България, срещу село Резово.

Това каза пред БНР областният управител на Бургас Константин Гребенаров, цитиран от OFFNews. Губернаторът е получил информацията след като е изпратил запитване до турското консулство.

На този етап в Инеада има единствено частни инвестиционни намерение за строителство на ТЕЦ и частната компания проучва в момента строителството в района., коментира Гребенаров.

Бургаски депутати вече изпратиха питане до Европейския парламент и трима български министри относно информацията, че Турция възнамерява да строи ТЕЦ или АЕЦ само на няколко километра от българската граница.

Строителството и на ТЕЦ ще предизвика екологични проблеми. България трябва да мобилизира всички институции, за да е готова за този процес. Не съм склонен да подценявам тази опасност, защото Турция вече обяви, че ще строи три централи, коментира от своя страна Петко Ковачев от партия “Зелените”.

Засега няма официална позиция от страна на Турция.

Миналата седмица в турското село Беандик се проведе протест на местни жители против инвестиционните намерения за строителството на централа. Инеада, където турските власти искат да бъде изградена нова атомна централа, отстои само от 5 километра от българското село Резово. Местните научили за плановете за строеж едва преди десетина дни. Хората, някои от които български изселници, обясниха, че се надяват на голям отзвук и в България, за да се предотврати строежът на АЕЦ-а в Инеада и да се запазят природата и туризмът в региона.

Оставете коментар

avatar