В Царево отбелязаха Деня на Тракия

В Царево отбелязаха отбелязаха 26 март – Деня на Тракия и 102 години от превземането на Одринската крепост. Под съпровода на духова музика, в памет на загиналите българи от Тракия във войните за свобода и независимост на България, се поднесоха цветя пред паметника на Георги Кондолов. В шествието се включиха представители на Тракийско дружество „Михаил Герджиков”, общинска админситрация и жители на Царево. По случай празника Секретарят на Община Царево г-жа Мария Конярова произнесе слово.

Във връзка с празника, Община Царево, съвместно с Общински исторически музей и Тракийско дружество „Михаил Герджиков“, представи книгата „Потомците разказват“, която е литературен сборник посветен на 100г. от присъединяването на царевския край към България. Представянето се състоя в музея в Царево, непосредствено след церемонията по полагането на цветята пред паметника на Георги Кондолов.

Днес, когато честваме победата на българската армия край Одрин, имаме повод да се поздравим и с издаването на литературния сборник „Потомците разказват”. Инициативата за създаването му се зароди преди две години сред членовете на клуб „Родолюбие” при Тракийско дружество „Михаил Герджиков”. Ръководството на Община Царево подкрепи идеята ни и финансира издаването на книгата. Получихме помощ и от музея със снимков материал и историческа информация. Така тази книжка се превърна в израз на преклонението на всички нас пред дедите ни и начин да следваме девизът им: ”Не забравяйте, но не отмъщавайте.

Благодарим на всички потомци, споделили с нас спомени за предците си – бежанците от Източна Тракия. Благодарим още веднъж и на Община Царево!, споделиха пред гостите в музея съставителите на книгата Ирина Кирязова и Донка Прокопова.

Всички присъстващи получиха като подарък литературният сборник, а Женска битова група при НЧ „Г.Кондолов“ ги поздрави за празника с китка от песни.

Оставете коментар

avatar