Възстановяват странджанско-сакарски сборник

В началото на летният изследователски сезон ще се проведе открито заседание на Редакционния съвет на Странджанско-Сакарски сборник. Това е едно от малкото интердисциплинарни периодични научни издания у нас. Основан е от световноизвестния български учен проф. Александър Фол през 90 години на миналия век. Издаван е в Малко Търново, за което градът бе вписан в библиотечните справочници по света.

По традиция, в Странджа ще се съберат по-голямата част от неговите основатели, между които: инж. Петър Кънев – днес народен представител от Бургаска област, обществениците: д-р Тодорка Мурджева, Цена Косева, д-р Петър Пейков, Слава Йорданова и издателя му д-р Стефан Пейков. Трима от основателите на сборника, който се реферира от много библиотеки в света няма да присъстват на срещата в „планината на вечното завръщане”. Това са проф. Ал. Фол, Илия Т. Петков и проф. Крумка Шарова. Те ни оставиха значимо дело, което трябва да бъде продължено.

За участие във възстановяването на единственото многотомно научно издание, посветено на общините, разположени по българско-турската граница, ще бъдат поканени широк кръг съмишленици и потребители. Това са кметове, представители на висши учебни заведения и изследователски институти – участници в програмата, водещи учени, народни представители, местната културна и научна интелигенция. Целта е да се насърчи и продължи – съобразно новите условия и геополитическата ситуация несъмнено полезното присъствие на българската наука в тази част на страната.

Бърз и ефективен достъп на българските общини от Странджанско-Сакарския район до научни продукти, които могат да се превърнат в източник на развитие – това е новата задача, която се поставя пред възстановеното издание, за да се осигури – чрез разработвани проекти – европейско и национално финансиране. Предвижда се издаването на тематични томове, подпомагащи развитието на граничните общини: Царево, Малко Търново, Бургас, Средец, Болярово, Елхово, Харманли, Любимец, Свиленград и Ивайловград.

Ще бъде попълнен съставът на Редакционния съвет и избран негов председател. В дневния ред на заседанието е издаването на том V, книга 1, посветен на „ГОРАТА – мост между поколенията”.

Очаква се да бъде взето решение – във всеки от бъдещите томове на изданието, да се публикува каре с мемориален текст за приноса на основателите на сборника.

Със срещата започва въвеждането в ново обръщение на изключително богатия фонд на Програмата за научни изследвания „Странджа-Сакар” в подкрепа на регионалното икономическо развитие. Това е най-голямата и далновидна българска научна инициатива за територия на страната, днес граница на Европейския съюз.

Оставете коментар

avatar