Начало Събития в Царево и региона Фестивал на мановия мед 2014
  • Това събитие е минало.

Фестивал на мановия мед 2014

Фестивал на мановия мед "Царево – царството на мановия мед" ще се проведе в Царево от 1 до 10 август. Официалното откриване на единадесетият поред фестивал е в 10:00 ч. на 1 август в центъра на Царево.

4
0
Фестивал на мановия мед 2014

Детайли

Начало:
1 август 2014
Край:
10 август 2014

Място

Площад на гр. Царево
Царево,България

Организатор

Община Царево
Телефон:
0590 55050
Уебсайт:
http://tzarevo.net

На събитието ще присъстват кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев, Кирилка Янина – началник сектор „Месо и пчеларство“ в Държавен фонд „Земеделие“, Анна Петрова – главен експерт МЗХ – „Особености в настоящото изпълнение на мярка 112 от ПРСР“, Валентин Бялков – директор Областна служба „Съвети в земеделието“ обл. Бургас, Лидия Станкова – директор на Областна дирекция „Земеделие“ и др.

Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието и ще представят своите пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. Фестивалът на мановия мед ще продължи до 10 август, а паралелно с него ще се проведе и Първия фестивал на Странджанския цветен прашец.

Мановият мед се добива най-вече в Странджанския край, заради благоприятните климатични условия в този регион на страната. Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед. Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина.

Оставете коментар

avatar