Начало Събития в Царево и региона Обряд на нестинарите в село Българи
  • Това събитие е минало.

Обряд на нестинарите в село Българи

57
0
Нестинар
Нестинарството (на гръцки: Αναστενάρια) е древен български и гръцки обичай, при който хората танцуват боси върху жарава (въглени).

Детайли

Начало:
3 юни 2013
Край:
4 юни 2013

Място

Площад на с. Българи
с. Българи,гр. Царево8274България

Програма за 3 Юни – Понеделник

08:00 часа – Празнична литургия за освещаване на иконите и за здраве, в църквата „Св.Св. Константин и Елена“ – с.Българи.

09:00 часа – Изнасяне на иконите на „Св.Св. Константин и Елена“ от църквата.

10:00 часа – Обличане на иконите в параклиса „Св.Св. Константин и Елена“ (конакът) – считан от нестинарите, за център на селото.

10:30 часа – Шествие с иконите съпровождано от автентична мелодия, в изпълнение от тъпан и гайда, до аязмото и „одерът“ на Светеца „Костадин“.

12:00 часа – Ритуалът се завръща в „конакът“, където иконите се оставят да „почиват“.

14:00 часа – Запалване на огъня за нестинарите.

17:00 – 21:00 часа – Откриване с богата фолклорна концертна програма.

21:00 часа – Взимане на иконите от „конакът“ и обикаляне на църквата.

22:00 часа – Нестинарски игри.

Програма за 4 Юни – Вторник

Шествие с иконите и тъпана до Аязмото и „одерът“ на Св. Елена.

Как протича обряда на нестинарите?

Рано сутринта в деня на светците на процесия, водена от нестинарите, трима юноши изнасят иконите до близкия край селото свещен извор (аязмо). В шествието се включват всички жители. На извора иконите се освещават и се играе хоро — с тъпан и гайда, а водата от извора се приема за най-лековита през годината.

След освещаването на иконите шествието обикаля цялото село и нестинарите се прибират в параклис (наричан конак). В него се пазят иконите на Константин и Елена. В конака нестинарите прекарват времето до вечерта, слушат непрекъснатото биене на тъпан в определен ритъм, от което изпадат в транс и започват да танцуват, носейки свещени предмети – икони, кърпи, кандила.

В същото време на площада се пали огън, който се поддържа цял ден от най-стария нестинар или нестинарка. На свечеряване огънят вече започва да се разстила за жаравата. Тя е с диаметър около два метра и дебелина пет-шест сантиметра. В нея първи пристъпват най-старите практикуващи нестинари, които преди това обикалят жаравата три пъти, а след това я минават на кръст. Едва след това започва и истинският танц – нестинарките навлизат в огнения кръг с пронизителен вик. Те пресичат жаравата като натискат стъпалата си във въглените и продължават да викат. Танцьорите танцуват, държейки украсената с цветя икона на Константин и Елена. Нерядко изпадналите в транс правят предсказания. Постепенно танцът става по-бавен, движенията на нестинарите са по-спокойни и накрая танцът завършва.

Забележително е, че след него нестинарите нямат рани или изгаряния по краката. И в това се състои най-голямата магия на нестинарството.

Оставете коментар

avatar