В тази статия бихме искали да покажем на читателите на Царево.Инфо шест интересни места в Царево, които вече не съществуват, но са били важни (по някакъв начин) за жителите и гостите на града. Целта ни не е да жалеем за отминали времена, а да си припомним как са изглеждали определени части от града и как те са се променили с течение на времето. Приятно гледане и четене.

Нон-стопът

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

Нон-стопът беше мястото, което беше отворено денонощно през цялата година, което за толкова малък град като Царево си беше истински лукс. Там освен, че се продаваха цигари, напитки и др. имаше джага и електронни игри. Сигурно доста хора ще си спомнят часовете прекарани в малката, тъмна стаичка с електронните игри, защото тогава все още нямаше компютри или игрови конзоли и това беше най-интересното място в града.

Нон-стопът се намираше точно срещу ресторант „Василико“, но преди години той, заедно с магазина и другите постройки около него, бяха премахнати за да се освободи място за построяването на нова сграда.

Дискотека „Мелодия“

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

Макар на снимката дискотека „Мелодия“ да не изглежда особено добре, тя беше доста „вървежно“ заведение. Преди време целия този район беше много оживен, защото лагерите все още функционираха, а близо до дискотеката се намираше и така наречения „триъгълник“ – кръстопът, обсипан със заведения за хранене, сергии и магазинчета.

„Триъгълникът“ се намираше зад днешния хотел Хермес и беше главен кръстопът към Попския плаж. В момента в района има черен път и няколко хотела, част от които за продан.

Дискотека „Водна пързалка“

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

Ооо да, водната пързалка беше едно от тези култови и интересни места в Царево, които дълго ще се помнят. Тя се намираше на Поския плаж и в най-добрите си години се пръскаше по шевовете. Тогава се организираха състезания по най-бързо пиене на бира, Мис Мокра фланелка и други подобни. Самата пързалка работеше и през нощта, и в определен час хората можеха да се спускат по нея. Разбира се имаше персонал, който да прецени дали желаещия да се пързаля не е прекалил с алкохола. Самата водна пързалка беше произведена в Царевския завод за пластмасови изделия, в който подобни пързалки се правеха и за други места из страната.

В момента на нейно място няма нищо, по-точно има една поляна.

Ресторант „Златна котва“

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

Ресторант „Златна котва“ беше много посещаван по време на комунизма (а и след това), може би защото се намираше точно над Централния плаж в Царево, или понеже тогава нямаше толкова много ресторанти, както днес. С течение на времето той започна да изглежда все по-зле и по-зле, и накрая се стигна до този „тунингован“ вариант с дървена барака отпред и пластмасова тента на тротоара.

В момента на това място има полянка и улица, която се вие през бившия пазар. А до полянката се издига семеен хотел Диана.

Ресторант-бар „Нестинарка“

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

Ресторант-бар „Нестинарка“ също беше много посещавано място в Царево. Както подсказва името, той се намираше на плаж Нестинарка. За разлика от всички други барове и дискотеки в околността, „Нестинарка“ беше сграда специално проектирана и построена, за да бъде ресторант-бар. В нея, подобно на дискотека „Водна пързалка“, също се организираха надпивания с бира, Мис Мокра фланелка и други подобни забавления.

Докато преди време този ресторант беше единствената масивна сграда на плаж Нестинарка, в момента там има стена от хотели и кооперации, от които вече не е възможно да се види морето. За съжаление.

Кафе-сладкарница „Детелина“

5 култови места в Царево, които вече не съществуват

И накрая нещо по-различно от барове и дискотеки, а именно кафе-сладкарница „Детелина“. Ако сте били ученици в ОУ „Никола Вапцаров“ в периода преди 2000 година, то със сигурност сте били и клиенти на „Детелината“. Това беше кафе-закусвалня, разположена близо до училището и през големите междучасия се пълнеше с деца. Сега на нейно място има малко паркче, което е може би по-доброто решение.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Ventsislav

Бара и голямата сладкарница на хотел Чайка

Венцислв

Бара и голямата сладкарница на хотел Чайка.

Иво

Софстрой и ресторант Нептун

Спасиян Сахиев

Бар Баня наистина липсва , въпреки че не можехмеда спим нощем.

Stanimir Feshev

Restoranta Yalta……

Todor Todorov

Липсва бар БАНЯ.

Младен Градев

На пързалката беше лудница :) Жалко, че я разрушиха