Начало История Кой е Михаил Герджиков?

Кой е Михаил Герджиков?

1010
1
Михаил Герджиков
Михаил Герджиков (1877-1947)

Роден в Пловдив на 26 януари 1877 г., Михаил Иванов Герджиков още в ученическите си години се посвещава на революционното движение за освобождението на Македония и Тракия. Следва в Лозана и Женева. През 1899 г. се завръща в България, учителства в Битоля, сближава се с Гоце Делчев и става негов постоянен съратник. На конгреса на ВМРО в Пловдив през април 1902 г. е определен за ревизор на Източно-Одринската инспекционна област.

От тази година започва неговата революционна и патриотична дейност в този регион и много скоро спечелва любовта и доверието на тракийското население. За кратко време обхожда почти всички селища на Лозенградски, Малкотърновски и Бунархисарски райони, където полага основите на комитети и смъртни дружини. Михаил Герджиков привлича и ангажира цялото население на Източна Тракия в трескава подготовка за предстоящото въстание.

В напрегната и тревожна обстановка се насрочва и провежда от 28 юни до 2 юли 1903 г. конгрес на тракийската революционна организация в местността Петрова нива. В 14.00 часа на 28 юни Герджиков открива Конгреса. Приема се план за провеждане на въстанието в Източна Тракия, избират се войводи и ръководство, наречено Главно Боево Тяло, в което Герджиков е избран за член и за главен войвода на Въстанието. По негово предложение за начало на бойните действия се обявява нощта на 5 срещу 6 август (Преображение). За кратко време целия район се вдига на въстание. Рухват гарнизони, полицейски участъци и гранични постове. Лично М. Герджиков със своята чета нанася тежък удар на башибозука и освобождава Василико (дн. Царево). За броени дни Странджа е освободена, опиянението от радостта за свободата обаче е кратко. Въстанието е потопено в кръв.

Михаил Герджиков

Но идва 1912 г. – Балканската война, Михаил Герджиков отново е на своя пост. Сформира отряд и оказва съществена помощ на ІІІ Българска армия, като допринася за разгрома на турските военни сили и превземането на Одрин. На 5 август 1912 г. четата на Михаил Герджиков преминава границата при Аланкайряк (Ясна поляна), освобождава Граматиково, прекъсва телефонните съоръжения и освобождава Василико. На следващият ден е освободен Ахтопол. За проявената храброст във войната отряда на М. Герджиков е награден с 15 ордена.

По-късно като общественик, политик и държавник до края на живота си Герджиков многократно ще се връща към ония героични дни в Странджанско и Тракия. Ще преосмисля своето поведение и ще отчита проявените грешки.
Ще участва на срещи на преображенци в Бургас и Созопол, на Първия събор Петрова нива през 1928 г., където навсякъде е посрещнат радушно с много почит и народно уважение.

Михаил Герджиков умира в София на 18 март 1947.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Michel

Информацията по-горе е неточна и фалшива. Михаил (Мишел) Герджиков по убеждения е анархист (анархо-комунист). Никога не е бил политик или държавник, а по-скоро противник на политиката и държавата.