Президентът наложи вето върху закона, позволяващ застрояване на земеделските земи

Президентът Румен Радев наложи вето върху приетия преди броени дни Закон за посевния и посадъчния материал. Несъгласието на държавния глава идва от направените с този закон изменения в Закона за опазване на земеделските земи, които ще позволяват промяна на статута на земеделските земи.

Според президента измененията в закона противоречат на конституционното задължение на държавата за специална закрила на земята. Той допуска, че промяната на предназначението на земите няма да се извършва само при доказана нужда и по изключение, тъй като не се изисква представянето на Подробен устройствен план (ПУП) при започване на процедурата. Тя може да бъде извършвана с цел спекула, тъй като законът оставя възможност собствениците да променят статута на земеделската земя, след което да чакат неопределено време, преди да реализират инвестиционното си намерение, или да я продадат. Президентът посочи, че по този начин се засяга общественият интерес, тъй като земите няма да могат да се използват за земеделие, и при условие, че строителство върху тях не се извършва, в крайна сметка те ще пустеят. А това е в разрез с главната цел на закона – опазването на земеделските земи.

От Президенството заявиха, че промяната в закона засяга основни конституционни принципи и трябва да бъде приета след преминаване на цялата верига от законодателния процес. Начинът, по който тя е осъществена сега, не гарантира информираността и възможността за изказване на мнение от всички заинтересовани лица. Припомняме, че законът засяга райони с повишен интерес към застрояване, в това число и Черноморието.

Ветото на президента дойде, след като бе призован от природозащитната организация „За да остане природа в България”, която смята, че изменението в закона дава зелена светлина за бетониране на Черноморието. Тя мотивира несъгласието си с факта, че промените се случват чрез поправки в преходни и заключителни разпоредби на съвсем друг закон. Президентът също заяви, че предвид начина на приемането на поправките явно се „цели избягване на широкото публично обсъждане и подробното мотивиране на предлаганите промени”. За да се уважи позицията на всички заинтересовани лица, той предложи открито и добре мотивирано обсъждане на въпроса.

Оставете коментар

avatar