Начало Култура Отново литературни награди за ученици от Царево

Отново литературни награди за ученици от Царево

126
0
Отново литературни награди за ученици от Царево

Две ученички от Царево бяха наградени в литературния конкурс „Възкресение Христово“, организиран от Светия синод на Българска православна църква. Конкурсът се състоя за пета поредна година с благословията на патриарх Неофит, под ръководството на ловчанския митрополит Гавриил и с подкрепата на Синдиката на българските учители.

В конкурса се включиха хиляди ученици от цяла България, както и от задграничните епархии към Българската православна църква. Той цели приобщаването на талантливи ученици към ценностите на религията и стимулирането им да създават изкуство на християнска тематика, както и засилването на интереса към запазването на българските традиции и обичаи.

Победителка сред явилите се от цяла България участници, в категория „Литературно творчество – проза”, стана ученичката от Хб клас на СУ „Никола Вапцаров” – гр. Царево София Стоянова Кралева със своето есе „Възкресна радост във Василико”. Нейната съученичка Мариям Стефанова Димитрова пък бе отличена с поощрителна награда за произведението си в жанр поезия – „Православен календар”. И двете участнички получиха награди в четвърта възрастова група. Момичетата са възпитанички на литературен клуб „Слово” към училището в Царево, с ръководител Донка Прокопова. Преподавателката, която е и основател на школата изрази своята гордост от успеха им с думите „Честито на София и Мариам! Бъдете все така вдъхновени, преоткривайте света чрез слово, съхранявайте ценностите и традициите“.

Като удостоена с първо място София Кралева присъства на церемонията по награждаването в храм „Св. Св. Кирил и Методий” на 22 април в София. Тя получи грамота, ваучер за покупка на книги от книжарница „Хеликон” и други предметни награди. Талантливите ученици бяха поздравени от митрополит Гавриил и председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Преди няколко дни пък ученичката от IVa клас Ивайла Кузмова стана големия победител в петия национален конкурс “България в картини и слово“ в Търговище. Преподавател на Ивайла по литература е г-жа Златина Димитрова. Ученичката грабна наградата с разказа си „Легенда за Велека”, като това не е първата й победа с тази творба – малко по-рано през месеца тя взе второ място в друг литературен конкурс в Сливен. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси за децата и учениците за 2018 г. на Министерството на образованието и науката.

Екипът на Царево. Инфо пожелава още успехи на творческото поприще на младите таланти от СУ „Никола Вапцаров”, които дават поводи за гордост на града ни.

Оставете коментар

avatar