Община Царево обяви обществената поръчка за изработване на идеен проект за реконструкция и разширение на пречиствателната станция в Лозенец.

В Царево бе създадена специална ВиК асоциация, която ще бъде компетентният орган относно разширяването и подобряването на пречиствателните станции и водопреносната мрежа в общината, съобщи кметът Георги Лапчев. Асоциацията ще бъде и бенефициента на средствата за финансиране на свързаните с водоснабдяването проекти.

Според кметът е необходимо обособяването на още един допълнителен био басейн, тъй като сега съществуващия не е достатъчен за нуждите на курортното градче. По същия начин ще се случи подобрението и на пречиствателната станция в Лозенец, която е снабдена и със задържателен механизъм. Тези разширения са предвидени в новия програмен период и ВиК – Бургас е планувала изграждането на нова водопроводна мрежа и колектори в тези райони, за изпълнението на което ще отговаря новосъздадената асоциация.

Проектите за пречиствателните станции на Варвара и Синеморец пък са разработени още миналата година и като документация почти всичко при тях е оформено, с изключение на няколко документи за съоръжението във Варвара, които чакат отговор от съответните институции. За Ахтопол също има проект, изготвен преди време, но финансиране за него тогава не е било осигурено. Кметът заяви още, че като част от бъдещите планове за развитие на общината предвижда и изграждане на пречиствателна станция в Резово.

Засега Синеморец, Варвара и Ахтопол все още не разполагат със пречиствателни съоръжения, но Лапчев уверява гражданите и гостите на града, че водата по техните плажове е чиста. Според него няма проблем със замърсяване на морската вода в цялата община. Най-гъсто населените през лятото селища – Царево и Лозенец, разполагат със съоръжения, които засега покриват необходимия капацитет отпадни води. Той е на мнение, че въпросът за чистата вода в морето се преекспонира твърде много. В свое изказване по темата той дава за пример съседната ни Гърция, където изобщо не съществуват пречиствателни станции, а водата се излива през тръби навътре в морето. Според него по-безопасният вариант е в морето през деретата да се излива технически пречистена отпадна вода, която няма да влияе на качеството на морските води.

Оставете коментар

avatar