Въвеждането на разделно събиране на отпадъците на плажа да стане задължително от следващия туристически сезон, предвижда ново предложение на Министерството на околната среда и водите. Това стана ясно на среща във Варна между представители на туристическия бранш и министрите на околната среда и водите Нено Димов, на туризма – Николина Ангелкова и вицепремиера Валери Симеонов.

През това лято осигуряването от концесионерите и наемателите на плажовете на контейнери за разделно събиране на боклук има характера на препоръка, но през 2019 г. ще се следи стриктно изпълнението му и при установени нарушения ще бъдат налагани глоби.

Според статистика на Министерството на околната среда и водите пластмасовите отпадъци, които замърсяват морето и крайбрежието ни, се дължат главно на летовниците и крайбрежните заведения – техният дял е 80%, а този на корабите – едва 20%. Сепарирането на боклука цели именно справянето със световния проблем със замърсяване с пластмаса. Конкретните мерки за въвеждането му, които ще бъдат предприети, са поставянето на информационни табели и обозначаването на конкретни места за разделно събиране на отпадъци. След приключването на туристическия сезон министър Нено Димов възнамерява да влезе в диалог с представителите на бранша относно утвърждаването на законопроект или придобиването на препоръката на задължителен характер.

По-рано през годината доклад на природозащитната организация „Грийнпийс” изнесе данни, че Черно море е едно от най-замърсените в световен мащаб с микропластмаса, която се получава при разграждането на найлонови торбички, опаковки и чаши.

С цел популяризиране на рециклирането, Нено Димов представи и три арт инсталации от употребявана пластмаса.

Оставете коментар

avatar