Почетният консул на Италия за Варна и Бургас Н. Пр. Антонио Таркуино ще посети Ахтопол по време на тазгодишните есенни ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“, които ще се проведат между 21 и 23 септември в морския град. Повод за визитата му е гостуващата изложба „Българското присъствие в средновековната италианска поезия“, която е част от програмата на събитието. В изложбата са включени няколко произведения за българите, както и репродукции от творбата на италианския поет и драматург Лудовико Ариосто – „Бесният Орландо“, считана за най-представителна за Ренесанса на Апенините. Освен изложбата гостът ще презентира и кухнята на Италия по време на кулинарната работилница „Автентични вкусове от Италия“.

Още един виден гост от Италия ще се включи в програмата на тазгодишните есенни ахтополски празници. Това е художничката Симона Рици, която ще ръководи творческо ателие в морския град. Рици е специалист по компютърна графика и анимация, чиито творби се отличават със сложни пикселизирани образи. Нейни експозиции могат да бъдат видени в страни от целия Европейски съюз, а скоро – и в китния Ахтопол.

Програмата на дългоочакваните есенни ахтополски празници включва още редица интересни събития. Сред тях са изложбите „Семейните албуми на странджанци говорят“ и „Храмовете на Странджа“, подготвени от исторически музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново, изложбата-живопис „сМисъл“ на галерия „АлтерЕго“ в Ахтопол, както и изложба на подводна фотография. Специално място в програмата е отредено за прожекция на документалния филм „Знаеш ли, бедни ми рибарю“ по сценарий на Георги Ингилизов и с режисьор Христо Димитров – Хиндо и дискусия с к.д.п. Александър Александров за океанския и черноморския риболов.

По време на трите дни на предстоящите есенни ахтополски празници отново ще могат да се опитат характерни за Странджа и морето гозби и деликатеси. Ще бъдат открити тематични щандове, на които ще се дегустират и демонстрират традиционни за района ястия. За доброто настроение на гостите пък ще се погрижат странджанският народен певец Костадин Михайлов съвместно с битовата група на с. Веселие и фолклорната група на с. Синеморец, бургаският музикант Асен Хайдутов и приятели, група „Блус трафик“ и група „Къде бъркаме? С.Д.С. 3,14“.

Припомняме, че всяка година събитието се провежда под различна тема, като тази година тя ще бъде „сМисъл“ – смисъл и с мисъл за морето. В последния ден на тазгодишните есенни ахтополски празници ще бъдат обявени и имената на победителите от литературния конкурс „Морето!“ Всички мероприятия ще се случват в близост до морето, което вдъхновява и организаторите, и участниците, и гостите.

Събитието се организира за трета поредна година от сдружение „Лумен“ с подкрепата на кметство Ахтопол, галерия „АлтерЕго“, фондация Vortex и частни дарители.

Оставете коментар

avatar