Представители на община Царево бяха официални гости при направата на първата копка за Зелен парк за релаксация и туризъм в град Къркларели, Турция. Събитието се състоя на 10 септември като част от проект за трансгранично сътрудничество България – Турция.

Град Къркларели, по-известен у нас като Лозенград, е партньор на община Царево по инфраструктурния проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Кърлкарели“, на резултатите от който вече можем да се порадваме в Царево, докато в Турция изграждането тепърва започва. Крайният срок за приключване на планираните дейности и в двете общини е 12 април 2019 г.

В съседната ни страна те включват реновиране на вече съществуващ парк за отдих, в който ще бъдат подменени 60 беседки и барбекюта, ще бъде освежена 500-метрова пешеходна алея, входът на парка ще бъде изцяло обновен, ще се изградят нови осветителна и поливна системи.

Гости на откриването на старта на възобновителните дейности бяха секретарят на община Царево Мария Конярова, зам. кметът Златина Кирякова, кметът на село Лозенец Женя Гандиева, както и служители от общинската администрация.

Община Царево вече приключи своята част от проекта и официалното откриване на зеления парк за отдих в Царево е планувано за 25 и 26 септември 2018 г. Безвъзмездното финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество – 438 054. 90 евро общо за двата града, бе използвано за пълно обновяване на съществуващия парк при паметника на Михаил Герджиков. Той се намира непосредствено над пристанището и се свързва с крайбрежната алея, а част от новия му облик освен подменените пейки, настилки и озеленяване са и маси за шах, както и градински шах с 50-сантиметрови шахматни фигури и детска площадка за петанк. Гостите на Царево през този летен сезон вече имаха възможност да се забавляват в напълно обновения парк и той със сигурност ще се превърне в едно от предпочитаните от туристите места в града.

Оставете коментар

avatar