Посрещнатият с изключителен интерес през миналата година фестивал на традиционната царевска песен „Джурджуна“ ще ни зарадва и сега със своето второ издание. То ще се проведе на 14 септември от 19:30 ч. на морската сцена на пристанището, а кога ще приключи могат да кажат единствено музикантите, участващи в него.

„Джурджуна“ е дума от царевския диалект, която назовава компания, изпълняваща традиционни местни песни. Затова и участието във фестивала е ограничено само за жители на общината, за да се запази автентичността и да бъде отразен в целия си блясък местния рибарско-моряшки репертоар. Песните на „Джурджуна“ обикновено са композирани на маса, а зад тях стоят талантливи колективи от местната бохема – рибари, моряци, спасители, „гларуси” и други, свързани с морето и любовта към него местни жители. Текстовете най-често са шеговити, като са останали непроменени и до днес – в петък ще слушаме песните във вида им, в който са били написани неясно кога – вероятно през първата половина на ХХв., а може би дори по-рано.

Поради огромния интерес към фестивала, тази година от общината са подсигурили капацитет за настаняване на повече музиканти, които ще бъдат посрещнати на напълно обновената, облицована с дърво и разширена сцена край морето. Не пропускайте да чуете песните, с които незнаен брой туристки са били омайвани, за да останат тук. И нека изпратим подобаващо отиващото си лято – защото щом в Царево зазвучат „Барбаяни” и „Цаца, лимони, звезди”, значи е време да се приготвим за есента.

Оставете коментар

avatar