Кметството на село Лозенец избра да стане част от благотворителната кампания „Дари капачка – спаси живот“ като за целта постави метален контейнер на площада, в който да се събират капачки. Те са предназначени за рециклиране, а със събраните от преработката на пластмаса средства ще бъде закупена специална линейка, оборудвана за превоз на новородени.

Специализираните линейки за новородени или т.нар. „реанимобили” за съжаление все още са рядкост в България – към момента има само две, намиращи се на територията на столицата. Целта на кампанията в момента е закупуването на линейка, която да функционира към Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Бургас. За лечебното заведение реанимобила не е лукс, а истинска необходимост, тъй като обслужващите го линейки са остарели и превозването на новородени и бебета крие рискове за здравето им.

Средствата за закупуването на линейката ще идват от благотворителност, затова УМБАЛ – Бургас няма да бъде единствената болница, която ще я използва, а ще я предоставя при необходимост и на други лечебни заведения в града в случай на нужда от спешна медицинска помощ на новородени.

Жителите на община Царево отдавна са част от благотворителната кампания „Дари капачка – спаси живот“ – в Царево от миналата година функционират няколко пункта за събиране на капачки, наскоро и Ахтопол напълни своето „голямо сърце” (металните контейнери са във формата на сърце). Сега е ред и на живущите в Лозенец да покажат добрината си. Преподаватели от детска градина „Ален мак” – Царево също вече заявиха готовността си те и техните възпитаници да се включат. За да бъдем щедри не само към децата, но и към околната среда, наскоро организаторите призоваха капачките да не бъдат събирани в други пластмасови съдове като например туби от минерална вода, а да се използват специално предоставените метални контейнери за многократна употреба. Включете се в кампанията, за да предпазим заедно най-ценното – детския живот!

Оставете коментар

avatar