Стартира морското предизвикателство за прекосяване на Черно море с уиндсърф

Стартира първото морско предизвикателство за прекосяване на Черно море с уиндсърф в България. В рамките на приключението, наречено Wind2Win, двамата атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев ще преминат 300-километровото разстояние от Дуранкулак до Резово.

Днес точно в 10 часа сърфистите уловиха поривите на вятъра и потеглиха от най-северната точка на българското Черноморие, за да осъществят скоростно преминаване по вода на източната ни граница. Очаква се плаването да продължи 2 дни.

По-рано пред Царево.Инфо сърфистите коментираха, че най-трудният участък ще бъде в района на Бургаския залив, тъй като той е врязан много навътре в сушата и ще се наложи да бъде прекосен отдалеч – директно от Емине към Созопол.

Припомняме, че морското предизвикателство за прекосяване на Черно море с уиндсърф има и своя кауза – да привлече общественото внимание към замърсяването на родното море с микропластмаса. По данни на световната организация Greenpeace, която миналата година проведе проучвания съвместно с учени от БАН, дневно във водния басейн се изливат по 3 тона пластмаса.

За да подпомогнат бъдещите изследвания, сърфистите ще събират проби от водата по протежението на цялото Черноморие. Съдействие ще им оказва екипът от морски биолози, начело с д-р Димитър Беров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, и Велизара Стоянова, магистър по „Животинско поведение“ в Queens University, Белфаст.

Цялото предизвикателство за прекосяване на Черно море с уиндсърф и изследванията, направени по време на плаването, ще бъдат заснети и превърнати във филм, който ще бъде представен през декември.

Екипът на Царево.Инфо пожелава на Илияна и Йоан попътен вятър! Можете да следите местоположението на сърфистите тук.

Оставете коментар

avatar