Докато вчера всички жители и гости на Царево бяха фокусирани върху пийването, хапването и забавленията по време на Рибния фест, на плаж Корал беше организирана мащабна акция по почистване от доброволци. Тя беше част от световната екологична инициатива 4ocean, която цели намаляването нивото на замърсяване на Световния океан.

Почистването е организирано от сдружение „Да запазим Корал“ и в него са се включили около 80 души, които са събрали между 200 и 250 кг пластмаса от единствения плаж за природосъобразен туризъм по Южното Черноморие. Необходимите материали за почистването са предоставени от световната екологична организация 4ocean, чиято подкрепа се получава след като сдружението се свързва с организацията след проведено през месец юни почистване.

4ocean от години се грижи за почистването на Световния океан от пластмасата. Възниква при пътуването на двама приятели сърфисти до Бали, където те се натъкват на изключително голямо количество боклуци по плажовете. Тогава решават, че нещо трябва да се промени и започват да почистват океана и крайбрежието, като начинанието им се разраства и днес имат собствени кораби и 150 служители в световен мащаб, ангажирани със събирането на отпадъците. Извадената от морето пластмаса след това се рециклира и от нея се произвеждат гривни, като закупуването на една гривна с цена 20$ подпомага почистването на един паунд или около половин килограм пластмаса от световния океан.

Вчерашното почистване на плаж Корал е съсредоточено конкретно върху пластмасата, а доброволците редовно събират от пясъчната ивица други видове отпадъци, останали от недобронамерени туристи. От сдружение „Да запазим Корал“ съобщиха, че не са доволни организацията по сметоизвозване на контейнерите за боклук през това лято, а самият плаж изобщо не е бил почистван. Преди броени дни служители на общинско предприятие „Чистота“ – Царево са били изпратени на Корал, но плажуващи са заснели видео, на което се вижда, че те не събират боклука ефективно.

Същевременно на плаж Листи между Синеморец и Резово доброволци от групата за планински преходи „Раница и щеки“ бяха съпричастни към каузата и също събраха немалко количество отпадъци, което изнесоха до Силистар.

Оставете коментар

avatar