икони от Странджа

Общинският исторически музей в Царево ще отбележи своята шеста годишнина с експозиция на икони от Странджа. На 6 декември – Никулден, когато Царево отбелязва и своя официален празник, в музея ще бъде открита изложбата „Иконите и вотивите в Странджа – самобитност и магия“.

Сред експонатите ще бъдат реставрирани икони от Странджа – както създадени от местни майстори, така и такива, донесени от Света Гора, Цариград, Лозенград и Одрин. Голяма част от тях са редки и уникални, а някои са нестинарски – на Йоан Продомос, Профит Данаил, Св. Георги Янински, изрисуван с фес, две икони на св. Марина, изобразена в огъня, и др. Общият брой на експонатите е близо 60, като повечето са съхранявани в храмове и частни домове в селата Кости и Българи. Заслугата за реставрирането им е на художника реставратор Петко Серкеджиев.

Освен икони от Странджа, експозицията включва още редки църковни книги на гръцки език на възраст между 110 и 220 години, открити при почистване на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в село Кости тази пролет. Сред тях са луксозни черковни издания на менеи (месечници, месечна периодика), антологии, евтологии (требници) и триоди, някои от които печатани във Венеция, Виена, Атина и Цариград. Най-старият експонат от колекцията датира от 1795 г.

Интересна част от изложбата представляват вотивите – това са оброчни фигури (наричани още оброци), обикновено изработвани от метал. В народните традиции се даряват в следствие на обет и се съчетават с молба, за да се постигне контакт с божественото. Прикрепят се към иконите чрез восък, червен конец или карфици и се поднасят с молба за здраве и благополучие. Вотивите от колекцията са предоставени от Националния етнографски музей при БАН.

Оставете коментар

avatar