Атанас Екшиев за трета поредна година хвана кръста на Йордановден в Царево
На този ден в местните храмовете в гр. Царево и кв. Василико бе отслужена празнична литургия, след което бе отбелязан и обичаят по хвърлянето на кръста.

Шестима смелчаци скочиха в студените води на пристанището в Царево с надеждата да хванат Богоявленския кръст. Победител в оспорваната битка, за трета поредна година, стана Атанас Калинов Екшиев. Кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев лично поздрави победителя. 21 годишният студент в УНСС – София получи и 100 лева награда от кмета.

В кв. Василико в Царево, измежду 4 желаещи, Светия кръст спаси 18-годишният Деан Димитров Кюмюрджиев. Той също получи парична награда от кмета на общината.

По стар християнски обичай на 6 януари Община Царево отпразнува Богоявление (Йордановден). Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. На този ден в местните храмовете „Св. Цар Борис I“ в гр. Царево и „Св. Успение Богородично“ в кв. Василико бе отслужена празнична литургия, след което бе отбелязан и обичаят по хвърлянето на кръста.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Iva Janevová

Vsichko e mnogo interesno! Pozdravi ot Chexia.