От днес до 13 август е пикът на традиционния за август дъжд от падащи звезди. Според астрономите метеорния поток през тези дни ще е най-интензивният за последните 20 години.

Иначе явлението е активно още от средата на юли. Най-ярки и многобройни падащи звезди ще могат да се наблюдават на места извън градовете – например на морето или в планината. Но при всички случаи – далеч от светлини.

Тази година пикът на метеоритния поток Персеиди – наречен на съзвездието Персей, от който като че ли се разпръскват „падащите звезди“, се пада в четвъртък и петък вечерта. Спектакълът се случва всяка година, когато Земята преминава през останките (частици с големина на песъчинка) от кометата Суифт-Тътъл (Swift-Tuttle), чието ядро от лед и скали е широко 26 километра.

Този път обаче явлението може да претендира за най-зрелищното астрономическо събитие на годината, тъй като се очаква метеоритен „взрив“. Причината е, че гравитацията на Юпитер е привлякла повече такива отломки по пътя на Земята. Затова, ако по-рано са били наблюдавани средно около 80 падащи звезди на час, сега количеството им може да достигне 150 и дори 200.

Персеидите могат да се наблюдават след 10 ч. вечерта, но най-голямо количество попада в атмосферата на Земята след полунощ. Падащите звезди са всъщност останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 км/сек. Когато са в Космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити, които понякога стигат повърхността.

Астрономите съобщават, че през нощта на 11 август светлината на Луната ще пречи на наблюдението. Залезът ѝ ще започне към 1 ч. през нощта. Затова най-подходящото време за наблюдение на тазгодишния дъжд от падащи звезди ще е на 12 август след залеза на Луната.

Летният метеоритен поток се вижда най-добре в Северното полукълбо на Земята до средата на южните ширини.

Всичко, което е необходимо, е да изберете тъмно място, далеч от светлини и да останете поне 20 минути в пълна тъмнина, за да се адаптирате към нея. Погледнете на височина приблизително две трети към небето, в която и да е посока.

Самата комета Суифт-Тътъл нееднократно е прелитала покрай Земята. За последно е наблюдавана през 1992 г., а следващият път, когато ще може да бъде видяна от земните жители, ще бъде през 2126 година.

Оставете коментар

avatar