ЕК не прие нулевата квота за улов на калкан за България

Същите количества калкан и акула ще могат да ловят през 2016 г. българските рибари в Черно море. Европейската комисия не прие искането си за пълна забрана за улов на двата вида черноморски риба.

По време на министерската среща в Брюксел по селско стопанство и рибарство България и Румъния получиха подкрепа с 2/3 от гласовете на правителствата.

Еврокомисията искаше нулева квота за калкан и акула поради опасения за изчерпването на наличието им в Черно море. За българската риболовна индустрия запазването на количествата беше определено като „голям успех“ от заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев.

По думите му, не може да се налагат само и единствено на България и Румъния забрани и квоти, които продължават вече шеста година, без това да има връзка с експлоатирането на калкана и от Турция и Украйна.

Това, с което се ангажирахме от наша страна, разбира се, е засилване на контрола, засилване на съвместните проверки. С Румъния ние поехме такъв политически ангажимент, приехме удължаване на периода за улов на калкан с 30 дни, тоест съгласихме се забраната за улов на калкан да бъде от 1 април до 30 юни на календарната година. Уловът на калкан, отчетен в България по пазарна стойност, надвишава 1 милион лева. Това е един цял бизнес, който има голям социален елемент, заяви Грудев.

Да, ние се ангажираме да не ловим повече акула от нивата, които ловим през 2015 година, но категорично отхвърлихме възможността за квота и в момента няма и дума, в която да се споменава квота за акулата, категоричен бе той.

През 2015 година квотата за улов на калкан в Черно море бе 43,2 тона и ще остане такава.

По време на заседанието се отхвърли предложението за нулев улов на акула в екваторията на Черно море.

Ангажираме се за докладване на количествата улов, в това число включихме вече и уловите под 50 кг. Още в средата на следващата година ще бъде направен двустранен преглед с Комисията, за да видим какво е развитието на популацията, каза заместник-министърът.

Оставете коментар

avatar