Гладиаторски шлемове от римската епоха в Общински исторически музей - Царево
Авторите имат дългогодишен опит в Киностудия Бояна, изработвайки реквизит и костюми за филмите „Цезар”, „Спартак”, „Херкулес”, „Ханибал”, „300“, “Зараждането на империята” и др. снимка: Bird Art Studio

Скулпторът Васко Бърдаров и дизайнерите Лилия Колева-Бърдарова и Емилиян Бонев, от Бърд-АРТ студио, гостуват в музея в гр. Царево с изложбата „Гладиаторски шлемове“.

22 великолепни модели, вдъхновени от историята на Вечния Рим, ще красят зала III на царевския музей от 14 август до 20 октомври. Авторите имат дългогодишен опит в Киностудия Бояна, изработвайки реквизит и костюми за филмите „Цезар”, „Спартак”, „Херкулес”, „Ханибал”, „300“, “Зараждането на империята” и др.

Респектирани от силата и мощта на мъжете, които са носили шлемовете, творците показват великолепни модели, превърнали се в емблеми за епохата си. Скулптурирайки всеки детайл, до най-малки подробности, творците превръщат гладиаторските шлемове в микс от съвременна технология и древен занаят. Предметите в експозицията са в естествени размери. Изработени са от стъклопласт в комбинация с метал, изкусно нарисувани и патинирани, за да се запази автентичността и да се затвърди внушението за обекти от миналото, преоткрити чрез съвременния поглед на авторите.

Гладиаторските шлемове в тази изложба са възможност да се вгледаме отблизо в античността, да осмислим историята от детайлите към общото, да си представим бит и ежедневие, отдалечени на 2000 години от нас.

Оставете коментар

avatar