На умрели делфини продължават да се натъкват туристи по плажовете
Телата на морските бозайници са открити в районите на Обзор, Китен, залива „Св. Параскева“, резерват „Ропотамо“, къмпинг „Корал“ и Царево. снимка: koralbeach.com

Нови пет сигнала за изхвърлени мъртви делфини са получени в РИОСВ-Бургас от началото на август. Телата на морските бозайници са открити в районите на Обзор, Китен, залива „Св. Параскева“, резерват „Ропотамо“, къмпинг „Корал“ и Царево. Преобладава вида муткур (морска свиня). С тези случаи намерените мъртви делфини по Южното Черноморие стават двадесет и два. Миналата година техния брой е бил 15, а през 2013 — 37. Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Забранява се обезпокояването, преследването, улавянето, избиването и вземането на намерени мъртви делфини.

Това е последната официална информация на бургаската екоинспекция, предназначена за медиите. Доколко обаче тя отговаря на истината и какво всъщност се случва? Това са въпросите, които продължават да нажежават страстите както сред еколози и природозащитници, така и сред обикновените рибари по най-южните курортни градчета.

Едно от най-активните сдружения ”Да запазим Корал” ежедневно алармират за всяка една получена информация и от другите плажове по нашето Черноморие. Според тях се случва нещо нередно, което обаче се крие зад измислени причини за смъртта на делфините.

Не е нормално всеки ден хората да се натъкват на трупове на делфини, както и да намираме разложени такива във водата, имаме сигнали почти от всички плажове и на юг, и на север. Правим наше разследване, което ще доведем докрай и ще извадим истината на бял свят, категорични са от сдружението.

Рибарите пък отричат да имат какъвто и да е пръст в тази работа и твърдят, че причината за смъртта на бозайниците трябва да се търси другаде, а не в тях.

Те са милиони, разбирате ли? Толкова огромна популация е нямало в години назад. Въпреки, че ни създават големи главоболия и вършат доста поразии, едва ли рибар ще посегне умишлено върху тези водни обитатели, твърди пък стар морски вълк от Царево.

И екозащитници и инспектори от РИОСВ Бургас призовават всички, които се натъкнат на умрели делфини някъде по плажните ивици или забележат такива в морето незабавно да сигнализират на телефон 112. Ще се озоват ли обаче някой на техния сигнал веднага, те не могат да кажат със сигурност. Задълженията им били единствено да констатират и информират МОСВ.

Темата остава отворена и със сигурност ще става още по-гореща — категорични са най-запалените екозащитници.

Оставете коментар

avatar