Катамарана за остров Света Анастасия вече е на вода

Фирмата от Царево „Стъклопласт – Димов, Димова и сие“, която изработва кораба, който ще превозва туристите от Бургас до остров Света Анастасия, пусна днес кораба на вода.

„Анастасия“ е катамаран „Levаnty”, модел “CSP 175“. Капацитетът на туристическото корабче е за 110 пътници и 4-членен екипаж. То е с дължина от 17,9 метра и ширина 6,5 метра. Притежава закрит салон и втора палуба с места за сядане. Оборудването включва бар за топли и студени напитки в салона за пътници, климатична уредба, радио и безжичен интернет. По време на пътуването пасажерите ще получават информация за района, любопитни забележителности и информация за атмосферните условия на специално пригодени плазмени телевизори. Помислено е и за превоза и обслужването на хора с увреждания –допълнително пространство за пътници на инвалидни колички, осигурена е възможност за качване и слизане от палубата, както и свободен обход по целия кораб. Превозното средство отговаря на всички изисквания и стандарти за пътнически кораби.

След няколко дневни изпитания, дооборудване и обучение на екипажа, на 8 август, при добри метеорологични условия и спокойно море той ще потегли за Бургас.

Царево, освен с направата на кораба, е допринесло и с още нещо за остров Света Анастасия. Църквата на острова е достроявана няколко пъти, като най-голямото преустройство е било през 1802 година, когато тя придобива сегашния си вид. Стенописите и позлатата на иконостаса са били изписани и заплатени от котленеца хаджи Матей, а иконостасът е бил дарен от жителите на Василико, днешно Царево.

Оставете коментар

avatar