Министър Дянков впечатлен от съкровището в Синеморец

Финансовият министър Симеон Дянков бе на неофициално посещение в Синеморец днес, за да разгледа лично тракийското сребърно съкровище, на което се натъкнаха археолози преди два дни.

Вицепремиерът и кметът на община Царево инж.Георги Лапчев се срещнаха с водещата разкопките проф.Даниела Агре, която ги запозна обстойно със находката. Съкровището в Синеморец, намерено от екипа на проф. Даниела Агре, е било скрито като в трезор между скалите, непосредствено до кулата, пред крепостна стена. Там е бил домът на изключително богатия владетел на Странджа Кортодзунтос. Монетите са били в керамичен съд, който е бил запечатан с олово, а върху него е бил поставен съд изработен на ръка, след което заровен между скалите. Предполага се, че обитателите на дома са ги скрили по време на пожар, в който цялата постройка е изгоряла. Повечето от монетите са на Лизимах. Има и на Антиох, Селевкт и Никатор. Те са приблизително от III век пр. Хр. Монетите са в много добро състояние и с голям номинал. Те са около 200 и тежат 4 килограма. Според археолозите стойността им е изключително висока и значението им за нумизматиката е от огромно значение.

Министър Дянков сподели, че тази година са били отпуснати средства в размер на 3 млн. лева за археологически разкопки, а догодина ще бъдат около 10 млн. Той заяви, че спешно ще се отпуснат пари за продължаването на разкопките в Синеморец, а догодина средствата ще бъдат значително повече. Освен това Симеон Дянков каза, че другата седмица ще обсъдят в Министерски съвет колко пари ще се отпуснат допълнително за консервирането и реставрирането на сребърните монети. След това съкровището ще бъде експонирано в новооткрития Исторически музей в Царево.

По време на посещението си Министър Дянков изказа задоволство от рехабилитирания път Ахтопол – Синеморец – Резово и че лично ще проследи направата на останалата част Царево – Ахтопол. След като разгледа съкровището, министърът на финансите проведе неофициална среща с Георги Лапчев, на която двамата обсъдиха археологическа година и други важни теми, засягащи община Царево.

Оставете коментар

avatar