Сребърното тракийско съкровище открито край Синеморец
На 27 септември 2012 г. в ранният следобед екип, под ръководството на Даниела Агре – НАИМ-БАН София, открива монетно съкровище във владетелският тракийски дом край с. Синеморец. Съкровището е било трезорирано между скалите до едната кула в керамичен съд.

След 2 годишно прекъсване продължиха проучванията на владетелският тракийски дом край с. Синеморец, Община Царево. Разкопките са със екип под ръководството на Даниела Агре от НАИМ при БАН и са финансирани по проекта „Виа понтика” на Министерски съвет. Дворецът се свързва със тракийски владетел на Странджа Кортодзунтос, името на който стана известно от откритите златни накити в намиращата се непосредствена близост тракийска надгробна могила, проучена през 2006г. от същият екип. В гроба бяха открити около 180 златни предмети и множество сребърни накити и керамични съдове. Сред златните накити се открояват уникалните обеци на богинята Нике, златна огърлица и златна диадема с плоча с надпис. Върху всички тях има инкрустации със полускъпоценни камъни и тези накити се нареждат сред шедьоврите на античното ювелирно изкуство.

До сега от обекта е проучена част от укрепителната стена, кулата намираща се пред нея и гледаща на Юг, както и стопански помещения. През сезона продължи проучването на първият етаж на кулата на двореца, в който бяха открити голямо количество питоси, амфори и голямо количество съдове на ръка и колело, между които и чернофирносови съдове. Продължи и проучването на пещите разположение в стопанските помещения. От вторият период на обитаване на двореца са открити османски монети и керамика.

Вчера на 27.09.2012г. в ранният следобед експедицията попадна на монетно съкровище извън кулата, в непосредствена близост до нея. Съкровището наброява 199 сребърни монети, всичките от един номинал – четири драхми. Отсечени са в следните монетарници: Кизик – 1 екз., Одесос – 2 екз., Месамбрия – 3 екз., Витинско царство – 14 екз., Мостис – 36 екз., и 143 екз. Лизимахови типове, на Бизантион. Монетите от сребърното тракийско съкровището са били отсечени в различни години, които попадат във времето между средата на II в. пр. Хр. и самото начало на I в. пр. Хр.

В състава на Синеморското съкровище има 36 тетрадрахми с образа и името на Мостис, които формират най-голямата група монети на владетеля, откривани накуп и с ясен контекст до момента. Същевременно, 36-те монети на Мостис надвишават два пъти броят на известните до 2012 г. монети на владетеля. Тези факти дават представа за изключителното значение на монетното съкровище за науката.

Монетите постъпват в лаборатория за консервация и реставрация в НАИМ при БАН, след което ще бъдат експонирани в новооткрития Исторически музей в Царево и ще бъдат сред основните акценти на експозицията.

Разгледайте повече снимки от откриването на сребърното тракийско съкровище в нашата галерия.

Оставете коментар

avatar