Министър Танева откри фестивала на Странджански манов мед

Тринадесетият фестивал на Странджански манов мед и Странджански цветен прашец се провежда от 01.08 до 10.08.2016 г. в гр. Царево.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри тържествено събитието и поздрави производителите на пчелни продукти, чийто сектор има най-голям процент биологично производство.

Министър Танева съобщи, че пчеларите ще получат държавна помощ „Деминимис“ в размер на 4 300 000 лв., както и че България има одобрение на първата модификация по Програмата за развитие на селските региони, която ще осигури директна подкрепа на пчелните семейства за сектора Мобилно пчеларство.

Министерството на земеделието и храните работи също и по финализиране на процедурата за регистрацията на странджанския манов мед, като защитено наименование за произход. След като документацията бъде представена и в Брюксел, марката „Странджански манов мед“ ще бъде защитена в цяла Европа.

По повод откриването на тринадесетото издание на фестивала, производителите на манов мед получиха Поздравителен адрес от зам. председателя на Групата на ЕНП г-жа Мария Габриел.

Пожелание за по-добра реколта и успешна година отправи към производителите и Народният представител на ГЕРБ от Бургаски избирателен район Румен Желев. Кметът на община Царево Георги Лапчев приветства всички гости, които уважиха днес събитието и отправи пожелание към пчеларите за повече продукция през следващия сезон.

Оставете коментар

avatar