Новият фар-скулптура беше монтиран на вълнолома в Царево
Скулптурата, която трябваше да бъде поставена на вътрешния фар, е монтирана на мястото на съществуващия фар на вълнолома в Царево.

Скулптурата, която трябваше да бъде поставена на вътрешния фар, е монтирана на мястото на съществуващия фар на вълнолома в Царево. Съвсем скоро предстои официалното откриване и функционирането на скулптурата като фар.

Поставена на вълноломната стена, фигурата ще посреща рибарите и гостите на Царево, пристигащи по море. Тя също така ще може да се разглежда от всички посетители и гости на града и пристанището в Царево. С поставянето на скулптурата, такава каквато няма никъде, пристанището в Царево ще привлича още повече туристи. Това е поредната атракция за нашите гости. Благодаря за всичко и на г-н Койчев, без когото тази страхотна идея нямаше да се осъществи, заяви кметът на Община Царево.

Много съм доволен, че се осъществи една моя и на кмета Лапчев идея, въпреки всички пречки и проблеми през които минахме. Доволен съм много и от мястото на което се постави скулптурата, от това как стои. Получи се страхотно. Изключително много съм благодарен на кмета на общината за съдействието и отдадената енергия за осъществяването на този проект. Днес бе един страхотен ден, сподели и автора на фигурата г-н Павел Койчев.

На пристанището в Царево вече е изграден 240 м. парапет и осветление по протежението на цялата вълноломна стена. Парапета е поставен двустранно от плътно желязо, което е грундирано и боядисано със специална боя за защита от корозия. След завършването на работата по поставянето на статуята, ще бъде монтирано и осветление, което ще осветява самата скулптура от всички страни.

Фигурата на жена е отлята от бронз – висока 5м. и 50см. и тежи около 3 тона. Материалът бронз е абсолютно устойчив на външните условия. Монтира се на съществуващ бетонен пиедестал, който е реконструиран така, че да може да издържи тежестта на скулптурата. По този начин фигурата е разположена на над 16м. от морското равнище. Вълните няма да могат да достигат до нея, а ще я обливат само водни пръски. Тя ще бъде символ на гостоприемството и сигурността на идващите откъм морето рибари и гости на града. Самата скулптура е адаптация на кариетидните женски фигури от тракийската гробница при с. Свещари, III век преди Христа. Тя е дарение от световно признатият автор Павел Койчев.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Galita Galateq Savateva

pravilno izlagame ae pred tyristite po smesho ot tova nqma.

Konstantin Ivanov

По голяма безумица не се е случвала при никой кмет и кой болен мозък си мисли че тази грозна статуя ще привлече повече туристи…Та в годините когато все още имаше бизнес, местната власт по всякакъв начин създаваше пречки за развитието му, а сега се сетили да привличат туристи.Ако се потрудят още малко и всичко около Царево се превърне в бетон, тогава с умиление ще си спомнят за годините когато Царево гъмжеше от туристи и то предимно чужди.

тинка василева

Аз не знаех, че не сме ХРИСТИЯНИ! Простете ми!