Община Царево глобява къмпингуващи на ”Корал” с до 1000 лв.

Такса „Смет“ или такса „Палатка“ събира Община Царево на къмпинг „Корал“, алармираха от сдружение „Да спасим Корал“.

Атанас Русев от организацията съобщи пред БНР, че 18 души са били глобени, или по думите му рекетирани с по 100 лева, а седмица след това хора от общината, придружени от полицаи, са съставили множество актове на стойност от 200 до 1000 лв. на пребиваващи в частните терени зад плажа.

От „Да спасим Корал“ смятат, че местната наредба, по която общината събира тези такси, е в разрез с основния закон, който не забранява свободното къмпингуване.

От своя страна кметът на Царево Георги Лапчев определи разказа на Русев като спекулативен и обясни, че общината не просто си е измислила наредба, а се опитва да създава ред, защото къмпингуващите се намират в частен имот, за който фирмата-собственик е заявила в декларация, че няма да използва. Заради това фирмата е била освободена от такса „Смет“, която касае депонирането на отпадъци.

„Факт е, че този имот генерира голямо количество отпадъци и на кантара в регионалното депо в Созопол излиза сметка, която се заплаща от местните хора, а това не е резонно и честно спрямо местните хора“, категоричен беше градоначалникът, който заяви, че това се случва само на „Корал“ и никъде другаде няма такъв прецедент.

По думите му навсякъде в държавата туристите плащат туристическа такса.

„Ако те отидат в Борисовата градина и опънат своята палатка или кемпер, едва ли кметът Фандъкова ще има даде подобен толеранс. Как тези хора реално са водоснабдени и електрифицирани? Кой ги допуска там? Самоуправство ли има там, на територия, на която собственикът е заявил, че не желае това да се случва? Колко е диво къмпингуване, което трае три месеца и има ток и вода? На мен не ми звучи диво“, каза още Лапчев.

Той беше категоричен, че от общината искат тези хора да идват на почивка и не са техни врагове.

Община Царево има най-голям опит в къмпингите по цялото Черноморие, една пета от морската граница на държавата е в рамките на община Царево, това са 42 км море, посочи още кметът и допълни, че е срамота, защото таксата, която общината иска от къмпингуващите, възлиза на 1,12 лв. на ден, а това е по-малко от едно кафе.

Ще има регулярни проверки не само на „Корал“, те се правят по цялото крайбрежие, предупреди Лапчев, като подчерта, че няма кампания.

Оставете коментар

avatar