Очакваме повече руски туристи през лятото

„За сезон лято 2012 очакваме 10-15 % ръст на руски туристи. Тази година ще има увеличение на руските туристи с оглед решението на Министерския съвет за признаване на шенгенските визи в България. Това означава, че няма да е необходимо руските граждани да си издават визи, защото ще могат да ползват шенгенските си визи.

Друга предпоставка за очаквания ръст е, че от миналата година се увеличи броят на полетите за летищата във Варна и Бургас и тази тенденция ще се запази и през тази година.
Ще бъдат открити поне още 7 центъра в Руската федерация в по-отдалечени райони, в които ще се издават визи на руските граждани.

Не вярвам да има отлив на руски туристи, заради инцидента с Алма Тур, през октомври 2011 година, когато много почиващи у нас руснаци удължиха принудително престоя си.
Отговорността за изпълненията на пътуванията на организираните туристи е на изпращащия ги тур оператор. В случая с руските туристи, на които се удължи престоя, отговорността е на руските тур оператори, които са ги изпратили.

В България много от нещата по случая бяха преекспонирани, докато в Русия не е имало подобни публикации. На последното заседание на руската федерация по туризъм участниците в нея са били учудени от това преекспониране. Очакванията са това лято да почиваме на цените от миналата година. Според мен, няма предпоставки за увеличаването на цените“ – предрече зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма – Иво Маринов.

Статистика на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) показва, че ръстът на туристите, през миналата година 2011 г. в страната е 4.6 %, а приходите от туризъм са се увеличили с близо 3.5 %.

Оставете коментар

avatar