Отпуснаха средства за църквата в Ахтопол
Когато бъде довършен, православният храм "Свето Успение Богородично" в Ахтопол ще бъде най-голямата църква на юг от Бургас.

430 000 лева ще бъдат отпуснати за довършване на новостроящите се храмове “ Свето Успение Богородично“ в град Ахтопол, “ Свето Успение Богородично“ в село Владая и за Басарбовския манастир „Свети Димитър Басарбовски“, става ясно от постановление на Министерски съвет.

Строителството на православния храм „Свето Успение Богородично“ в Ахтопол е спряно от няколко години. Изграждането му започна през 2008 година, по инициатива на местното църковно настоятелство и по настояване на гражданите на морския град. Строежът бе спрян поради недостиг на средства. Възобновен беше през 2010 година, но в момента пак е в застой. Новостроящата се църква се намира в центъра на града, близо до пристанището.

В миналото градът е бил известен с многото си църкви и манастири. Дори са го наричали „Малката Света гора”. Почти всички те са изпепелени от голям пожар,горял в Ахтопол през 1918 година. Останала е само една средновековна църква – „Свето Възнесение Господне“.

Хората в Ахтопол се радват на добрата новина. Бях изпратил официално писмо до Комисията по вероизповедания в Министерски съвет и сега съм щастлив, че искането ни за осигуряване на средства е удовлетворено. Всяка година за църквата се отпускаха по 10 хил. лева. Сега помолихме за по-сериозна сума, за да можем да довършим храма, коментира за вестник „Черноморски фар” кметът на Ахтопол Атанас Желязков.

Когато бъде довършен, православният храм „Свето Успение Богородично“ в Ахтопол ще бъде най-голямата църква на юг от Бургас.

Оставете коментар

avatar